Възпитаник на ПМГ в топ 10 на Световния шампионат по ИТ

FB_IMG_1637601295578

Приключи световния онлайн шампионат за Microsoft Office Specialist (MOS) за 2021 г.
Тази година състезанието привлече повече от 200 000 участници от 108 държави. Ученици на възраст от 13 до 22 години премериха сили с връстници, за да докажат превъзходните си умения в Microsoft Word, Excel и PowerPoint.
Организираният от една от водещите технологични компании в света, Microsoft, турнира се провежда в три кръга. В първия етап учениците полагат квалификационен изпит за сертифициране на Microsoft Office Specialist, за да демонстрират своето владеене на технологията на Microsoft Office, и най-добрите продължават участието си в следващия етап – националния. За финалния кръг на състезанието, който се проведе виртуално от 9 до 11 ноември, се класираха 160 финалисти от цял свят. От България допуснати до финала са всички участници, явявали се през последните 2 години, сред които са и двама възпитаници на ПМГ „Свети Климент Охридски“, град Силистра. Маринела Николова и Петър Петров, заемат първо място в България в своята категория, което им дава право на участие във финалния кръг.
За да се преборят с конкурентите си на световния шампионат младите информатици трябва да решат тест на английски език от 18 въпроса за 30 минути, а след това да изработят проект в рамките на три астрономически часа, в който да изследват конкретна тема от обществения живот, да формулират мнение и да представят своите заключения и изследвания. Това е първата година, в която учениците се състезават виртуално, и първата година, в която трябва да завършат проект в свободна форма. Тази новост в регламента се оказа много трудна задача, но представянето на двамата възпитаници на ПМГ впечатли с креативност и демонстрация на високи технически умения. Петър Пламенов Петров се класира на 8-мо място в света. За представянето си и подреждането сред най-добрите в света учениците получават знания, подкрепа и поздравления от своя преподавател по информационни технологии инж. Искра Николова.
Следващата година Световното първенство на Microsoft Office 2022 ще се проведе в Disney’s Grand Californian Hotel в Анахайм, Калифорния, от 24-27 юли 2022 г., и надеждата на всички е отново да има участници от ПМГ „Свети Климент Охридски“, град Силистра.

Информация на ПМГ – Силистра