След изборите: ерата ГЕРБ приключи окончателно

Автор : Николай Христов

На тези избори се оказа, че стратезите на кампаниите срещу гласуването и „всички са маскари“ се оказаха най-успешни. Това тика власт в ръцете на ДПС и сараите. Ниската избирателна активност повишава резултатите на ДПС при относително един и същ като общ брой гласове за тях.

Да, виновни сме, че го позволихме това. Че не успяхме да го предотвратим. Не се справихме с тази задача, но при положение, че кампанията на цяла една политическа партия (ГЕРБ) се състоеше само в това (някой чу ли в тази кампания нещо друго от Борисов, освен – „изборите са манипулирани“? аз не), това е положението. Защото негативните и отблъскващи послания по дефиниция имат поне двойно по-висок „КПД“ (просто такава е човешката психика – хората сме по-склонни да вярваме на негативна информация, отколкото на позитивна, за съжаление).

И все пак, положителното е, че в обществото ни продължават да текат промени и че ерата ГЕРБ приключи окончателно. Започнахме промяната, в момента тя се продължава. Ще помагаме и ще продължаваме да сме активни. Всъщност ще сме двигател, както и досега.

Когато преди години излязох на площадите и на практика се политизирах, срещнах съмишленици, с които си поставихме именно това като основна цел – да изкараме от политическата апатия колкото можем повече свестни хора. Засега се справяме, мисля … Естествено никой не си е въобразявал, че това ще стане бързо, лесно и гладко. Нито пък, че покрай свестните няма да се опитват да гравитират и не особено свестни такива. Не е лесно да се навигира всичко това. Не е и нужно, защото няма нищо по-добро от естествено случващото се. Важното е, че то се случва. И продължава да се случва. Не е приключило. Ще има и още … Неясно докога …

Върнете се сега пак в началото на поста. Там е нещото, върху което трябва истински да умуваме. Тук в края е надеждата за бъдещето, но тя минава през осмисляне на началото …