Адв. Златко Куртев: бедността идва там, където няма върховенство на закона

Уважаеми читатели, предлагаме Ви кратки интервюта с участниците в предизборната листа на партия „Демократична България“ от 20-ти Многомандатен избирателен район Силистра за предстоящите парламентарни избори на 11 юли 2021 г.

Защо решихте да се включите в листата за народни представители на „Демократична България“?

– Недоволството ми от начина на водене на политика – от имитацията на демокрация беше катализирано от оставката на Христо Иванов през 2015 г. Това беше единственият министър, който подаде оставка, защото парламентът бламира предложената от него реформа. Няма такъв случай в новата българска политическа история. Повярвах, че е възможно в политиката да има почтени и принципни хора. През 2017 г. станах учредител на „Да, България!“, защото осъзнах, че всеки от нас трябва да участва в общите дела, а не просто да недоволства пред телевизора. Предпочитам да участвам в политиката, вместо да бездействам.

С какво бихте могли да помогнете на кампанията и партията?

– Аз съм юрист с 25-годишен стаж, бил съм съдия. Вярвам, че правосъдната реформа, създаването на предпоставки хора като Иван Гешев да не могат да заемат ръководни постове, е началото на края на нашата бедност. Смятам, че бих могъл да се включа в този процес в Народното събрание. Искам да обясня на хората ясно и разбираемо, че върховенството на закона и нашето благосъстояние са пряко свързани.

С какво първо трябва да се заеме новото правителство?

– Проблемите са огромни. Управлението на ГЕРБ заличи държавността, институциите и регулаторите. „Демократична България“ ще направи всичко възможно да се състави правителство на промяната. Смятам, че налагането на справедливост е първостепенна задача на правителството. Ако обществените поръчки се възлагат съгласно закона, кражбите ще престанат, коректните работодатели ще могат да ангажират повече работещи, а това е препитание за техните семейства. Ако се наложи контрол и отчетност в болниците, ще получим истинско здравеопазване. Трябва да осъзнаем, че върховенството на закона има пряко отношение за това как живеем. Трябва да осъзнаем, че корупцията убива.

Каква е досегашната Ви партийна дейност в Силистра?

– Член съм на „Да, България!“, председател съм на местната организация в Силистра. Не съм членувал в друга партия досега. Хората в Силистра ме познават като последователен и принципен критик на управлението на ГЕРБ. Със Стефан Железов сме общински съветници от „Демократична България“ в Общинския съвет. Двамата се противопоставяме на всяко действие на местната власт, което не е в интерес на гражданите на Силистра. Постепенно от ГЕРБ и присъдружните им политически приятели в ОбС разбраха, че поне двама общински съветници няма да приемат всяко предложение, без то да е подложено на внимателен анализ и критика. За съжаление сме малцинство в местния парламент, за да налагаме решения.

Какво бихте казали на съгражданите си, за да гласуват за Вас?

– Със Стефан Железов доказаваме от 2019 г., че отстояваме принципни позиции в интерес на гражданите на община Силистра. В листата на „Демократична България“ в 20-и МИР всички са специалисти в своята област, успели са, наложили са се. Това са почтени хора с безупречна репутация, притежаващи устойчивостта да се противопоставят на управлението на ГЕРБ. И така стигаме до минималните условия за един кандидат – почтеност и гръбнак да се отстояват позициите. Такива хора са нужни в Народното събрание и аз призовавам гражданите да гласуват за тях. Видяхме до какво води превръщането на народните представители в „гумен печат“ на прищевките на Борисов.