Хорове от Силистра ще участват в Попово в конкурс за източно-православния песнопения

Източник: ВЕРСИНАЖ

С два хора от Силистра – Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ с диригент Лидия Кулева и Хор при Доростолскка епархия – катедрален храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ Силистра с диригент Йорданка Димова ще премине в края на следващата седмица поредното издание на Национален православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“, един от малкото по рода си в страната, получил благословението на Свети синод на БПЦ.Според публикация в БТА, цитираща Петър Кирилов – председател на инициатора за проявата – Сдружение на фолклор „Цветница: „Целта на фестивала е приобщаване към вярата и широко разпространение на песнопенията. На 12 и 13 юни Попово ще бъде духовен център на България. Певческият форум, който е имал и международно участие от Румъния, ще премине под патронажа на Русенската Света Митрополия, а организатори са община Попово и Сдружението инициатор. Съдействие ще оказва и местният храм „Успение Богородично“.

Фестивалът е с конкурсен характер и е предназначен за хорови и източно-православни песнопения от български и от славянски композитори. Още в първия ден ще бъде разучен фестивален химн, каквато традиция бе създадена преди години. Организаторите предвиждат съпътстваща програма“. Фестивалът ще се разгърне в няколко населени места – изпълнение на участниците ще има в двамата храма в Попово, в квартал „Сеячи“ и в църквите в няколко населени места, включително в село Медовина, къдете бе изпълнението на конкурсните песни до преди две години.

В предишните си две участия Смесен хор „Седянка“ е оценен от журито с призове, признание за усилията на певците да реализират по най-добрия начин избора си на конкурсен материал.