Силистренското туристическо дружество проведе общо събрание

ТД „Дочо Михайлов” проведе годишното си Общо отчетно събрание, което е върховният орган на дружеството, свикано съгласно чл. 26 от ЗЮЛНЦ и на основание чл. 28, ал. 2 от неговия устав. Председателят на организацията Виолета Атанасова представи отчет за периода януари – декември 2020 г. От него става ясно, че през изминалия период управителният съвет е провел 4 заседания, разглеждайки неотложни и важни за задачи – правилното разпределение на финансовите средства, предстоящи събития от календарния план и др.
Предвид пандемията от Ковид-19 и ограничителните мерки на Министерството на здравеопазването, Управителния съвет се е съобразявал с обстановката в страната и затова последните заседания от второто полугодие и до настоящия момент са провеждани онлайн.
Относно дейността: отново във връзка с актуалната обстановка 2020 година не е била наситена с туристически прояви. Туристическите изяви на дружеството през годината са както следва: м. март – зимуване в м. „Узана“ и участие в тържествата на вр. „Шипка“ за 3 март и поход до хижа „Партизанска песен“. На 20 юни бе летният тур до Сухоречието край село Онугур, Добричко, и Стрелково, Силистренско, както и до скалните църкви в с. Войново.
М. юли – летуване в района на Калофер – поход до до Райското пръскало, посещение на комплекса „Дамасцена“, Калоферския манастир и други места в Стара планина. М. август – летуване вд района на град Елена с посещение на града, изкачване на връх „Чумерна“ и др. През месец септември бе отморана на море в м. Бялата лагуна край Балчик. М. октомври – участие в традиционен поход в района на Върбица в проява на ТД „Мадарски конник“ Шумен. За разлика от предишни години сравнително малък е броят на походите до х. „Ален мак“ в м. „Орехова гора“ край СÐ
 �листра.
От доклада става ясно също, че дружеството няма данъчни задължения за изминалата календарна година, нито просрочени за други години. Изцяло се работи със собствени средства – наемите поемат текущите разходи, а за ремонти по базите трябват приходи от нощувки. Чрез социалните мрежи, както и в офиса на дружеството, се дава гласност за бъдещите прояви.
Приет е примерен план за прояви през 2021 г., който обаче предвид обстановката е „отворен“ и ще бъде реализиран съгласно актуалните за момента условия, с уговорката, че ще става без организиран общ транспорт, а с лични автомобили. Програмата е на база вече пристигнали покани за участие в походи и събития, вкл. на други дружества от страната: „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“ (Дряново, 15-16 май); „Поход по еко пътеката на Биосферен парк „Сребърна“ до Атанасово“ (29 май); Национален поход „Добруджа и морето” (Добрич, 5-6 юни); Почистване
 на базата в с. Ветрен (15-16 юни); зазимяване (6 ноември); Походи до х. „Ален мак“ (26 юни, 31 юли, 27 ноември).
И още: VІІ регионален тур „Опознай Лудогорието“ (Разград, 3-4 юли); ХХІІІ Национален поход „Черноморски бряг 2021” (Варна, 11-14 юли); Посещение на с. Руйно, Дуловско – Картал кале и аязмото, тюрбе, обреден дом (17 юли); Посещение на Еменски каньон и водопада Момин скок (6-8 август); Летуване в Калоферската част Стара планина и отсядане в х. „Мазалат“ (20-22 август); Летуване в м. „Бялата лагуна“ на Черно море (3-6 септември).
Поход по долината на сухата река – пещерите в Стрелково (18 септември); Поход до манастира „Покров Богородичен“ в м. „Кълнежа“ до село Айдемир (22 септември); Среща на туристите от Североизточна България – ТД „Мадарски конник” Шумен (м. октомври); Проява „Ден на производителя“ (30 октомври); Новогодишно тържество в х. „Ален мак“ (31 декември).
Взети са и няколко делови решения, като сред тях – избор на Виолета Атанасова да участва в предстоящия конгрес на БТС в София; отписване от УС на Надежда Бобчева, тъй като вече не живее в Силистра и работи в София (зам.-кмет на район „Оборище“); провеждане на екоакция за почистване на стълбите към крепостта в Силистра с посещение на музейната експозиция и пикник на територията му по договорка с РИМ Силистра.

Източник : Йордан Георгиев