Силистренката Момка Чумпилева с нова книга

Момка ЧУМПИЛЕВА: „Всяко издаване на книга ми коства продажбата на пет декара земя!“

„Обагрено детство“ е работното заглавие на петата книга на силистренката Момка Чумпилева.
Макар книгата още да не е излязла от печатницата , но вече има твърде дълга история. Тя беше на практика готова още миналата есен. Предговора към книгата пожела да напише заместник председателя на съюза на независимите писатели Георги Балабанов, мина около половин година в процедурни препятствия около напечатването , но мисля , че след празниците книгата ще излезе“, споделя Чумпилева и допълва, че изданието е своеобразно продължение на периода след приключване на нейната трилогия, свързана със съдбата на българите от Северна Добруджа.
Книгата започва с влизането на съветските войски в Силистра.
Герои на книгата са четири деца на различна възраст , които по различен начин възприемат промените.
„В постройката на сюжета на книгата съм се старала да избягвам промените, свързани с политиката, макар че те неминуемо се отразяват по някакъв начин , първо гладните години след войната, след това големите промени след национализацията , колективизацията и т.н, героите на книгата са докоснати от тях, но не това е акцентът, той е в изграждането на характерите и ценностната система на героите на книгата, чиито стремеж е съхранението на българщината и традициите“, споделя авторката.
Припомняме , че Чумпилева е автор и на книги за съдбата на добруджанци, попаднали в концлагери през 1916 година, книга, посветена на румънското владичество над Южна Добруджа, както и книга за Крайовския договор и преселването на добруджанци от Северна Добруджа в Южна. В поредицата от издания са и сборникът разкази със заглавие, който също отразява бита на добруджанеца и природата на Добруджа.
„Издаването на всяка моя книга ми коства продажбата на поне пет декара земя, но мога без излишна скромност да каже, макар да нямам претенциите , че моите книги са най- стойностните, мисля , че има какво да се прочете в тях, днес етнологът д-р Йордан Касабов представя новата си книга, познаваме се отдавна, познавам творчеството му, той е етнологът на нашия край, убедена съм, че и новата му книга „Скритият бог“е качествена“, споделя Момка Чумпилева. Очаква се официалното представяне на книгата да е в началото на есента.

Източник: Общинско кабелно радио – Силистра