Кметът на Главиница обяви акция за създаване на музейна сбирка в общината

ВЕРСИНАЖ научи от Фейсбук, че в свое послание, споделено в социалната мрежа, кметът на община Главиница Неждет Джевдет е обявил акция за създаване на музейна сбирка в общината. В текста му се казва: „Обявяваме дарителска кампания с идеята да създадем музейна сбирка, която да разкаже за историята, традициите, бита и културата на община Главиница. Това може да се реализира със съвместните усилия на всички нас, които милеем за родния си край. 

Във връзка с това каня всеки от Вас, който притежава всякакъв вид домашна и дворна покъщнина от интериора и бита на стари български и турски къщи от социалистическото време,а и от преди това; автентични оръдия на труда, снимки, документи, дрехи и предмети от бита, да се включи в инициативата, като ги дари за бъдещия музей. Така ще съхраним жива историята на нашия край и на цялата Община за бъдещите ни поколения. 

Експонатите ще бъдат събрани от читалищните секретари по населените места и след това ще бъдат подредени в Общински „Музей на бита“, който ще бъде открит в с. Малък Преславец. Предоставянето на експоната ще бъде с приемно-предавателен протокол, като на самия експонат ще бъде изписано името на дарителя и кратко описание за него.  

Нека заедно да съживим историята на община Главиница и да си спомним за нашите предци, които с много усилия и любов са съградили родните ни села от материалното до културното и историческото наследство, оставено за поколенията и все още съгранено. Да не забравяме, че народ без памет за миналото няма сигурно бъдеще! ИСКРЕННО ВЯРВАМ ВЪВ ВАШАТА ОТЗИВЧИВОСТ!“

Първата музейна сбирка в Крайдунавска Добруджа е в Силистра и е от 1989 г. – днес наследник е Регионален исторически музей Силистра (към него е Етнографският музей в отделна сграда, както и крепостта „Меджиди табия“; разкопки има от древността и в Дунавсикя парк в града). В община Тутракан, където има 4 музейни експозиции, вкл. Музеят на лодкостроенето и Мемориал гробница 1916 в село Шуменци, Историческият музей в града е от началото на 90-те години на миналия век. 

Над 20-годишен е музеят в Дулово, а в района е и аязмото край село Руйно (отделно разкопки от крепости от древността – с. Скала). В Алфатар се намира музеят „Добруджанска къща“ (в общината друга природна забележителност е Сухоречието, продължаващо през Кайнарджа към Добрич, както и вазкопки на крепоспх пр и село Цар Асен). 

Подобна автентимна добруджанска къща има в село Гарван, община Ситово (заедно с възстановена мелница), където е и единственият в региона т.нар. Музей на комунизма. 

Посетителски туристически център с музеен кът, посветен на Руско-турската война от 1774 г. и подписването на мирен договор между руската императрица Екатерина Втора и Османската империя, има в село Кайнарджа. Етнографски кътове има почти във всяко населено място в област Силистра, най-често в читалищата – Сокол, Добротица, Сребърна, Шуменци и мн. други; Духовният център в Калипетрово – също. 

Частен етнографски музей – експозиция има и в село Проф. Иширково. Свой семеен фонд от стари народни носии поддържа и Калина Михайлова в село Шуменци, които е показвала дори в Брюксел. Заведения за обществено хранене в битов характер има в Силистра – „Стара къща“, Калипетрово – механа „Дборуджанска къща“, в село Ветрен – „Калимарица“, в м. „Чобан махала“ и др.