Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна.
„В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не засяга физическото здраве на човека, както е при алкохолната зависимост или наркоманията. Последствията върху психичното здраве, както и социалните последици обаче са огромни. Тези хора губят много пари. Впоследствие губят жилището, работата и семейството си, защото те са изцяло обсебени от хазартната зависимост. Докато играят, времето за тях е спряло“, поясни проф. Кожухаров.

Шумът, който се вдигна преди години за хазартната дейност у нас и спирането на лотарийните билетчета, е помогнало да се видят действителните мащаби на проблема, според проф. Христо Кожухаров.

„В един момент, търкането на билетчета се превърна в основен поминък на хората, които търсят лесна печалба, без да полагат усилия. Промотирането на бързи и лесни печалби е много лош пример. Една социална държава трябва да учи хората на обратното. За да постигнеш успех, трябва да се трудиш“, поясни още той.

Държавата трябва да заделя повече средства за превенция на хазартната зависимост, според психиатъра. Официална статистика за такива случаи у нас не се води.

„Ние виждаме само върха на айсберга, но какво се случва под него – не знаем. Това са пациенти, които сами търсят помощ под натиска на своите близки, на правораздавателните органи или на бандитски организации“, добави проф. Христо Кожухаров.

Той също работи със зависими от хазарта. Според него, на първо място самият човек трябва да осъзнае необходимостта от помощ. Каза още, че лечението е дълго и трудно. По-често е амбулаторно. Близките също играят основна роля в него.

„Близките на зависимия не трябва да бъдат поддържащи проблема, а да поставят граници. Не трябва да плащат дълговете на зависимия, мислейки си, че така ще му помогнат и той ще започне на чисто. Това е грешно. Трябва да спазват указанията на психиатъра. Те трябва да осъзнаят, че зависимият е като малко дете, което трябва да бъде учено какво е правилно и какво не“, поясни още специалиста.

Източник: Радио Варна

Снимка: БГНЕС