Красимира Няголова: „Всяка година маратонът е предизвикателство за нас“

Върви онлайн 16-то издание на маратона на четенето в силистренската библиотека

„Всяка година маратонът е предизвикателство за нас, защото в него се включват много хора, провеждали сме през годините много различни инициативи“, сподели за Общинско радио – Силистра главният библиотекар в силистренската библиотека Красимира Няголова.
Въпреки обстановката и тази година , както и миналата в Силистра се провежда националната инициатива „Маратон на четенето“, чиито организатори са Българска библиотечна информационна асоциация и асоциацията „Българска книга“. По традиция маратонът стартира в Деня на Андерсен- 2 април и приключва на 23 април – Денят на книгата и авторското право , когато пък са родени Сервантес и Шекспир.
„Всяка година маратонът е предизвикателство за нас защото в него се включват много хора , провеждали сме през годините много различни инициативи“, споделя Красимира Няголова, старши библиотекар в силистренската библиотека „Партений Павлович“. Поради епидемичните условия, инициативите на тазгодишното шестнадесето издание на проявата са предимно онлайн, като приятелите и читателите на библиотеката изпращат електронно свой откъс от прочетена любима книга или снимка на любим автор.
„В рамките на маратона организирахме една нова за библиотеката инициатива „Библиотека в кутия“ където в различни шарени кутии поставяме детски книжки и ги предоставяме на децата от детските градини в града. Отзвукът сред децата и техните учители е изключително положителен, целта ни е новите книжки да стигат до децата защото заради обстановката сега малко деца идват в библиотеката“, споделя Красимира Няголова.
Като част от маратона е и планираната за 20 април онлайн среща със студенти от филиала на русенския университет Силистра, по време на която студентите ще четат текстове на старобългарски език, както и текстове, посветени на 200- годишнината от рождението на Георги Раковски.