Трафикът на хора с цел трудова експолатация е престъпление, което в последните години добива все по-големи мащаби, както по света, така и у нас. Статистиката показва, че броят на жертвите в България се увеличава, а в същото време много от тези деяния остават скрити за институциите и обществото.

Сред уязвимите групи са хората с ниски доходи и живеещите в по-малките населени места, където има голяма безработица. Потенциални жертви на трафика на хора с цел трудова експлоатация са и младежите, които тепърва търсят реализация на пазара на труда. Това каза за Радио Варна Димитър Василев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

„Хората не трябва да се доверяват на съмнителни обяви в интернет и социалните мрежи, предлагащи много високо заплащане за нискоквалифицирана работа. Трябва да внимават и ако посредникът иска предварително някаква такса. Важно е да проверят фирмата, дали има лиценз. Това става най-лесно в сайта на Агенцията по заетостта. Винаги когато се налага да подписват предварително договор, той трябва да е на разбираем език. И в никакъв случай да не позволяват личните документи да бъдат задържани с определени условия от посредник, работодател или друго лице“, съветва Василев и допълни, че хората, които заминават да работят в чужбина, трябва да имат контактите на българското посолство.

„Ако имате някакви съмнения или сте станали жертва на такъв вид престъпление, сигнализирайте полицейските органи и подайте сигнал в Националната комисия за борба с трафика на хора“, каза още Василев.

11 са постъпилите сигнали в комисията за трудова експолатация през миналата година. Потенциални жертви са били 26 лица. По данни на Върховната касационна прокуратура, която наблюдава по-дълъг период, сигналите са 54. Преобладават мъжете.

„Тези цифри обаче не отразяват реалната картина в страната, тъй като често този вид престъпления остават скрити , заради страх или срам от страна на жертвите“, каза още секретарят на Месната комисия за борба с трафика на хора във Варна. Заедно с общинската дирекция „Превенции”, те организират за 13-та поредна година кампанията „Накъде пътуваш”, която ще продължи до края на май.

Източник: Радио Варна

Снимка: БГНЕС

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading