„Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ край Тутракан ще бъде изграден по проект за над 4 954 000 лв.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е близо 4 210 425 лв.Финансиране от Банка ДСК и Регионален фонд за градско развитие (РФГР)- 452 400 лв.Собственото участие на Община Тутракан е от 291 800 лв.  

Банка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие и Община Тутракан сключиха договор за финансиране в размер на 452 400 лв. Заемните средства ще послужат за изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея″  в землището на с. Шуменци в Община Тутракан. Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с категория „национална значимост“ през 2018 г.

Проектът предвижда изграждане на енергийно ефективна (енергийно независима) експозиционна сграда, с футуристичен дизайн и съвременно интерактивно оборудване и обзавеждане. Сградата ще бъде разположена на площ от около 800 кв. м. и ще включва основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и технически помещения. В рамките на проекта ще се облагороди и районът около мемориала и сградата, както и ще бъде създадена зелена зона за отдих. 

С изграждането на изложбената сградата се цели подобряване на обслужването и изживяването на посетителите. Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в отдалечен обект в града.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели.

Историята на мемориала е свързана с битката за превземане на Тутраканската крепост, сражение през Първата световна война между български и румънски войски. След победата на българските войски командването на IV пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле – над 8 000 български, румънски и немски войници и офицери, да бъдат погребани на едно място, във форт номер 7 на румънската укрепителна линия. Този факт и до днес събира всяка година наследници на победители и победени да се поклонят пред саможертвата на участниците във войната, независимо от коя страна на атаката са били.