Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Източник: БНР

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания.Според нея: „Премахването на тези пречки пред гласуването, които са ирационални и от времето на Викторианската епоха, трябва да бъде приоритет на следващия парламент. Правото на глас на българите зад граница и тези в страната трябва да бъде гарантирано с помощта на модерните технологии. Недопустимо е да се повтори това, което видяхме на тези избори”.

По повод организацията на изборния процес в Обединеното кралство, където секциите бяха само 35, Мария Спирова коментира: „ Имаше секции, пред които опашката от желаещи да гласуват беше един километър. В някои СИК-ове гласуваха близо 2 хиляди души. Обработката на техния вот от комисия, която включва 9 човека, мога да нарека само Троянска война и нищо по-малко. И след като тази обработка приключи нелепите ни премеждия с ЦИК продължиха. След като вече сте готови с протокола, трябва за чакате, колкото време се наложи, докато получите разрешение от ЦИК да разтурите секцията. При нас в Оксфорд това се случи към 4:30 сутринта, макар че протокола беше готов още към 21 часа. Колеги от Стратфорд в 7:30 на другия ден още бяха там и бяха във физическо и емоционално състояние, което трудно мога да опиша”.

На въпрос: „Защо тези проблеми се репродуцират на всички последни избори и не се предприема почти нищо те да бъдат отстранени?”, Мария Спирова отговори: „За мен е очевидно, че партиите в предишния парламент имаха нужда да могат да държат гласуването предвидимо и с ниска избирателна активност. В един момент на тези партии им стана ясно, че вотът от чужбина е непредвидим и донякъде опасен и те се опитаха да овладеят процеса. Мисля обаче, че този опит се взриви в лицата им”.

Снимка: БНР