3 години затвор и принудително лечение за наркоманът, нападнал жена в Силистра

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра призна за виновен обвиненият в грабеж И. Билев от град Силистра.

Припомняме, че на 21.01.2021година, обвиняемият е направил опит да отнеме чужди движими вещи – дамска кожена чанта и дамски принадлежности от владението на В.Н. от град Силистра, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. По независещи от дееца причини деянието е останало недовършено.

В съдебно заседание той призна вината си, както и всички факти описани от прокуратурата. Проведе се съкратено съдебно следствие. В този случай, според Наказателно-процесуалния кодекс, при постановяване на осъдителна присъда съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с една трета.

Окръжна прокуратура-Силистра поддържа обвинението за опит за грабеж на вещи на стойност 326.54лв, извършен в условията на опасен рецидив.

Защитникът на подсъдимия обоснова становище за липса на квалификацията опасен рецидив като пледира и за нужда от принудително лечение.

Окръжен съд-Силистра след анализ на събраните по делото доказателства и становища на страните произнесе присъда, с която призна подсъдимият И. Билев за виновен в това, че е направил опит да отнеме чужди движими вещи, на обща стойност от 184.54лв., като е употребил за това сила, и му наложи след законовата редукция окончателно наказание „лишаване от свобода” за срок от три години, което да се изтърпи при първоначален строг режим. Съдът оправда подсъдимия в това, да е извършил деянието в условията на опасен рецидив, както и за разликата в стойността на вещите над 184.54 лв до 326.54лв.

Съдът постанови и провеждане на принудително лечение по време на изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ на И. Билев, страдащ от „психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди; Синдром на зависимост“.