Маратон на четенето в Силистра

XVI-ият Национален маратон на четенето, организиран от Регионалната библиотека “Партений Павлович” в Силистра, започна днес, 2 април. Маратонът и тази година ще се проведе онлайн, а инициативите са няколко. Две онлайн предизвикателства отправят библиотечните работници. За най-малките читатели е предизвикателството “Нарисувай приказка”, след което ще бъде подредена и виртуална изложба на детски рисунки по любими приказки от братя Грим. “Препоръчай ми книга” е предизвикателството за учениците, които могат да се включат с виртуален видео или снимков маратон с любима книга.

“Библиотека в кутия” пък тръгва на маратонско пътешествие към детските градини и началните класове в силистренските училища

Маратонът на четенето ще завърши на 23 април с онлайн среща “Час на книгите”, в която ученици от гимназиалните класове ще четат любими произведения.Световния ден на детската книга отбелязаха и деца от ценовското село Караманово. Те се включиха в маратон на четенето, организиран от Народно читалище „Светлина“. Акцентът падна върху творбите на Ханс Кристиан Андерсен, роден на 2 април. „В нашата страна празникът на детската книга се отбелязва от 1967 година“, уточни читалищният секретар Петя Герасимова. По време на маратона на четенето ученици от пети и шести клас подредиха изложба с рисунки на любими герои от приказките.

Източник:Радио Шумен