8 години затвор за кражба на тръби от Силистренско и Добричко

След решение на ВКС двама мъжеще изтърпят по 8 години затвор за кражба на тръби от „ВиК“-Добрич

 Р.Г. и С.К, ще изтърпят по 8 години „лишаване от свобода“ за кражба на водоснабдителни тръби от „ВиК“-Добрич. Върховният касационен съд /ВКС/ измени решението на Апелативен съд-Варна като намали размера на наложените наказания на двамата подсъдими от десет на осем години, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура. Третият съучастник получава условна присъда.

Подсъдимите са признати за виновни от Добричкия окръжен съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура, че през периода ноември 2011-март 2012 година в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез използване на технически средства са отнели тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав“, припомнят от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Тръбите са били положени в землищата на села в областите Силистра и Добрич. Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. На Р.Г. и С.К. са наложени наказания „лишаване от свобода“ от по десет години и конфискация на имоти и движими вещи. Третият им съучастник – К.Ц., получава ефективна присъда от пет години. Добричкият окръжен съд уважава предявения от гражданския ищец „ВиК“-Добрич иск за сумата от 6 695 708 лева, допълват от пресслужбата.

Апелативният съд приема, че деянието е извършено и на територията на землищата на селата Цар Асен, Кочмар и Дряновец като кражбата е на стоманени тръби с обща дължина 28 188 метра и тегло 7 795 787 килограма. Общата стойност на посегателството е 15 398 040 лева. Въззивната инстанция намалява наказанието „лишаване от свобода“ на К.Ц. от пет на три години, отложено с изпитателен срок от пет години, посочват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.
Решението, с което ВКС намалява размера на наложените присъди на Р.Г. и С.К., е окончателно.

Снимка: Радио Варна