Общо 30 партии и коалиции и около 130 кандидати за депутати от област Силистра ще се впуснат в изборите в неделя

Златко Куртев (ДБ), Вяра Емилова (БСП) и Александър Сабанов (ВМРО) са част от родените в Силистра кандидат-депутати


*Мариана ‘ЧОБАНОВА – председател на РИК- Силистра : „Създадена е необходимата организация за нормалното провеждане на изборите в областта. . В 176 секции на територията на областта е предвидено да има възможност за машинно гласуване“

Общо 120 000 бюлетини вече са на съхранение в сградата на областна администрация в Силистра, те пристигнаха преди няколко дни. Общият брои избиратели в областта са 117109 души по предварително дадените от ГРАО списъци броят на секциите са 230, все още тече срокът за подвижните избирателни секции, който е до 31 март. За образуване от кметовете на общини и 1 април за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии от РИК- овете
„Като организация, мога да кажа , че в четвъртък районната избирателна комисия ще предава изборните книжа на общините и вече в събота изборните книжа ще се насочат към секционните избирателни комисии, това ще е по график, предварително уточнен с общините“, каза тази сутрин на среща с медиите председателят на РИК- Силистра Мариана Чобанова. Тя допълни че при десет подадени заявления, може кметът да организира създаването на подвижна избирателна секция. До този момент има заявени по думите на Чобанова общо три подвижни секции за общината , сформирана е такава и в Дулово. Чобанова очаква във всяка от общините на областта да има подвижни секции , но на този етап не може да се каже с точност , поради това , че не е изтекъл срокът за формирането им. На брифинга присъстваха Ангелина Павлова зам. председател на комисията, Димитър Василев също зам. председател, Севда Хюсеин, секретар на РИК – Силистра и Ивелина Петрова, чиято задача е да осъществява връзката с медиите и обществеността
Прави впечатление , че до този момент в комисиите в областта има доста замени , като Чобанова не даде ясна причина за тази тенденция , дали е страх от заболяване или самото заболяване на членовете на комисиите.
„Това е най вероятно поради заболяване , защото тези , които стават членове на комисии те предварително подписват декларации, така че не смятам да са се отказали , а по скоро да са се разболели“, смята Мариана Чобанова.
По отношение на приемането на бюлетините след края на изборния ден и в изборната нощ, Чобанова каза, че са изготвени графици, по които да пристигат представителите на общините от цялата област, така че да бъдат спазени всички противоепидемични изисквания.
„Като приемателен пункт се спряхме на залата на училище „Н. Вапцаров“ защото е голяма има достатъчно пространство и въздух, едно от условията е помещението да се проветрява , а повечето физкултурни салони в общината нямат тези условия или вентилационни системи които да вентилират въздуха в помещението“, споделя Чобанова.
Тя очаква първите резултати от преброяването след края на изборния ден да е някъде около понеделник на обяд, когато ще бъдат представени на медиите и първите данни. Иначе междинни данни за активността ще бъдат даване и по време на самия изборен ден.

Източник: Общинско кабелно радио – Силистра