Сензационно видео на дуловец от изригващ вулкан в Исландия

Видеото гледайте тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10214405560892684&id=1828173513

Уникална по своето съдържание е публикацията във Фейсбук на дуловеца Георги Георгиев www.facebook.com/georgegeorgiev.i на адреса в личния му профил в социалната мрежа. Словесното му обяснение дава светлина на преживян от него момент в Исландия: „След 8 часа преход през скали и мъх успяхме най-накрая да стигнем до мястото на изригване на вулкана Гелдингадалсгос и безопасно да се върнем у дома след общо 12 часа в дивата природа. Успях да заснема следните кадри и да се насладя на тази грандиозна гледка само на метри от избухващия вулкан. Това беше може би най-трудният и изтощителен поход, който някога съм правил в живота си и, …заслужаваше ли си? Ще ви оставя да решите това“.

Според руския сайт radiomayak.ru: Стотици исландски жители, включително президентът Гудни Йоханесон, посетиха изригващия вулкан Гелдингадалсгос на полуостров Рейкянес – 50 километра от исландската столица Рейкявик и на 32 километра от главното исландско летище. Властите не затвориха района, така че местните жители се втурнаха там през уикенда, за да направят снимки с вулкана на заден план. По-рано в Исландия вулканът Фаградалсфял се събуди за първи път от шест хиляди години насам.

Допълнение от ВЕРСИНАЖ: През 2010 г. вулканът Ейяфятлайокутъл стана популярен по целия свят, тъй като след изригването му попречи на самолетните полети в различни посоки, тъй като дим и прах покри небето за дълго време. Рзултатът: затваряне на въздушното пространство в почти цяла Европа поради изхвърлената вулканична пепел на височина около 8,5 км в атмосферата. Отменени бяха 900 000 полета. Предходните му изригвания са в периода 1821-1823 г., когато причинява наводнения в района и флуоридно отравяне на добитък. Преди това вулканът е изригвал през 1612 г.

Територията на Исландия e заета от високи планини, ледници, гейзери и множество вулкани (20 действащи). За страната казват, че е родена от вулкани. По света има 1 500 вулкана, средно с по 60 изригвания годишно. Вулканът е геоложка формация, цепнатина на повърхността на земната кора или на друга планета, която позволява изтичане на лава, вулканична пепел и газове от магмената камера под повърхността. Най-често на Земята вулканите се наблюдават в близост до границите на 17-те тектонски плочи .

Източник: Версинаж