Напусна ни Стефан Стайчев, дългогодишен директор на Силистренския театър

С прискърбие съобщаваме, че на 18 март е починал дългогодишния директор на Драматично-куклен театър Силистра Стефан Стайчев.

Режисьор, актьор… Човек! Отдал години от творческата си дейност на Силистра. И то с толкова голяма обич! Носи я в сърцето си и днес. Познат със своята всеотдайност, работохолизъм и любов, той „рисуваше“ широкоспектърни репертоари в творческите сезони на театъра и поднасяше на обичаната публика забележителни спектакли – оставили отпечатъка си в историята на театъра и на града ни. Политиката му за създаване на спектакли „За първи път в страната“ беше емблема за Силистренския театър.

Роден в София на 11 март 1939 г., завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ (1960). Работи като актьор в Сливенския драматичен театър а след 1966 г. – в НТ „Иван Вазов“. От 1970 г. е на режисьорска работа в Театър „София“ и преподавател по актьорско майсторство във ВИТИЗ. Специализира режисура в Москва (1972). От 1979 г. е режисьор в Силистренския драматичен театър, а от 1980 г. – художествен ръководител и директор. Създал на неговата сцена незабравими спектакли – „Живият труп“ от Л.Н. Толстой, „Бряг“ от Ю. Бондарев, „Недоразуменията на нощта“ от Голдсмит, „Цар Симеон Велики“ – автор и режисьор, „Вражелец“ от Ст. Л. Костов, „Доктор“ от Бр. Нушич, „Натан Мъдрецът“ от Лесинг, „Добруджанска рапсодия“ от Ал. Гиргинов и Ст. Стайчев, „От бесилото към безсмъртието“, драматизация Ст. Стайчев – един от спектаклите с най-дълъг сценичен живот, „Тимон от Атина“, „Златният век – Цар Симеон Велики“, „Гераците“ от Е. Пелин и много други.

Автор е на няколко играни пиеси, между които „Рисунки през август“ (1970), Учебен театър ВИТИЗ, „Свободно място във влака (1966), Сливенския театър и Театър 199, Велико Търново, Русе, Бургас, Ямбол и др., а през 1972 г. и в Силистра.

Снимка: theatremagazine