Силистренец родом изследва лазерни технологии (ВИДЕО)

Проф. д-р Венцислав Вълев (www.facebook.com/ventsislav.k.valev) и http://www.valev.org, който е родом от Силистра, е преподавател по физика в Университета в Бат в Австрия и е изследовател в Британското кралско научно дружество, научаваме от сайта на БНТ. Той ръководи изследователска група, която чрез експерименти с лазери и мета-материали се стреми да разкрива нови физични свойства и да проверява теоретични хипотези. 

Какво представляват метаматериалите? В началото на 2019 г. неговият екип потвърждава експериментално ефект, предсказан теоретично преди 40 години от проф. Дейвид Андрюз. Разказът му във видеото е „стиймпънк технологиите“ и други малко познати на широката аудитория научни дейности. И още: мит ли е създаването на „мантия невидимка“?

Вълев бе виртуален участник в предаването 100% будни на националнрата телевизия, където сподели, че преди 30 години се е преместил по семейни причи във Франция, където е учил, после е продължил образованието си в „Харвард“, после в Нидерландия, бил е и в „Кеймбридж“. Работил е половин година и в  Университет „Ла Сапиенца“ в Рим, Италия. В Австрия е от 6 години. Разговорът с него може да гледате в прикаченото видео.

Източник: Версинаж