Историк от Варна, родом от Алфатар, разкрива нови световни тайни

В края на м. октомври 2020 г. бе представен сборникът „Без борба – няма свобода“ с автор Валентин Събков – историк изследовател. Книгата е създадена на основата на прочит на документи във фондове на няколко страни –  България, Русия, Румъния и Украйна, припомня ВЕРСИНАЖ по повод публикация на Събков в профила му във Фейсбук. В изданието са разкрити нови гледни точки във връзка с борбата за освобождението на Добруджа, както и други теми, осветляващи хора и събития от първата половина на миналия век.

От автора чрез неговия пост разбираме, че той е готов и с продължение на творбата си: „Във второто продължение на „Без борба-няма свобода“ очаквайте: истината за Дочо Михайлов и Димитър Дончев-Доктора; съдбите на истинските дейци за освобождението на Добруджа и съдбата им след 9 септември 1944 г. Разтърсващата е историята на дядо Страхил, син на Стайко Колев, разказана лично пред мене. За ятаците на ВДРО и за моя дядо, баща на многочленно семейство, един от основните помагачи на четите на ВДРО в Алфатар. И още други такива истории.

А в третата част следва: „Кой е бил резидент на съветското разузнаване в Япония след Рихард Зорге? Кой е доставил плановете за създаване на славната „Катюша“, взети от чешките военни заводи „Татра“? Кой известен български комунист, като картечар в Първата световна война, е разстрелвал своите другари, защото са се бунтували на фронта? И всичко това от руските архивни фондове“.

Източник : Версинаж