Безплатен достъп за консултация по трудовоправни въпроси предоставя дигиталната платформа на КНСБ www.mywork.bg . Над 6 хил. човека са били консултирани от експертите на платформата, откакто тя заработи преди месец и половина. Открояват се запитванията за това, дали работодател може да задължи работниците си да се ваксинират. Това сподели д-р Тодор Капитанов, основател на платформата и водещ експерт по трудово право в България:

Не са рядкост случаите, в коитоработещите са подложени на меко казано некоректно поведение от страна както на ръководителите си, така и на други колеги на работно място относно индивидуалното решение на всеки да се ваксинира, или не. Става въпрос не само занатиск чрез заплахи за недопускане до работа, намаляване на доходи, лишаване от придобивки в работатаа дори и за подмятания, разни намеци и пр. за действие в едната или другата посока. Това коментира Капитанов.

При всички случаи сигнали могат да се подават и до териториалната дирекция „Инспекция по труда“, придружен с подробна информация по случая. Техните процедури също гарантират анонимността на подателя, каза още експертът.

Най-често в www.mywork.bg са подавани сигнали от София, Пловдив, Варна, Смолян и Бургас, но също и от българи, работещи в чужбина , в САЩ, Германия, Великобритания и Австрия. 

Дават се консултации по различни въпроси от постъпване на работа, бременност, майчинство, болнични, евентуално уволнение, обезщетения до пенсиониране.

Източник: Радио Варна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading