Автор : Радослав Бимбалов /svobodnoslovo.eu/

„От началото на пандемията бизнесът е получил от нас 2 млрд. лв.“ – това твърди Негово Премиерство при всяко спиране на джипката, а статистите около него щастливо кимат работнически каски.

„Продължаваме с подкрепата за бизнеса, разбирайки напълно, че бързото финансиране е важно за българските компании, като подпомагането се извършва при спазване на регламентите“, добавя грозноватото ехо на Малкия Борисов, който е нещо като министър на икономиката.
За тези от вас, които са склонни да повярват на двете цитирани лъжи, ще споделя три снимки (третата е истински скандална).

На първата ще видите списък на едни одобрени компании по европейска оперативна програма за подпомагане на средните предприятия за преодоляване последствията от Covid-19. Там виждате две компании, в които аз имам честта да имам собственост и да управлявам ежедневно. В тези компании работят общо над 60 човека, не съкратихме нито един откакто е почнал този ад. Бяхме одобрени да получим финансиране, което щеше да ни помогне да продължим уверено напред.

На втората снимка е част от писмото, с което ни изритаха от програмата, месеци след като бяхме одобрени. Причината – дребна процедурна примка, за която сега ще ги съдим. Брутално е, че това писмо дойде по пощата, след като два месеца се опитвахме да се свържем с администрацията, но тя ни отбягваше. Тоест ние сме търсели помощ, защото се мислехме за одобрени, а за тях сме били прокажени. Още по-интересно е, че получихме писмо за една от одобрените ни две фирми. За втората няма ни вест, ни кост и до ден днешен. Сякаш не съществува. Освен това ние отсъстваме във всички официални списъци на компаниите, които са получили отказ за финансиране. Малко странно, нали?

Третата снимка (и както обещах – наистина скандална) е от официално съобщение на Министерство на Икономиката – на нея ще видите как най-нагло Малкият Борисов твърди, че са финансирали ВСИЧКИ ОДОБРЕНИ, като дори са увеличили бюджета, за да помогнат и на 418 резервни кандидати..

За мен тук има две възможни хипотези:
Първата е лесна. Нас са ни одобрили чиновници, но после някой малко по-висок е видял, че сме в списъка. После е зърнал моето име и е казал – „Оу, не, тоя е гад мръсна, непрекъснато скача срещу нас. Да го д*хa.“

Втората хипотеза, обаче, почва да смърди яко. Дали ние не сме просто случайни потърпевши на добре отработена схема за източване на подобни програми за много милиони? Дали някоя статистика не ни отчита някъде в Брюксел за „получили финансиране“?
Не знам. Засега ще приема, че е първата хипотеза…. и ще оставя на някой по-смел журналист да разрови историята. Въпреки ужасната миризма. Защото краката на тия бабаити над нас, които се гаврят с бизнеса и работещите, глуповато почтени хора, са къси.
И смърдят.

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading