Доростолският митрополит отбеляза 50-годишен юбилей

50-годишен юбилей отбеляза днес Негово високо преосвещенство Доростолският митрополит Яков.

Негово високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. След завършване на средното си образование през 1989 година учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си служба. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.
На 09.10.2007 г. е въведен в монашески чин от духовния му старец Пловдивския митрополит Николай. При пострижението му е дадено името Яков, в чест на свети апостол Яков Алфеев, честван на този ден. От същата дата е назначен и за игумен на манастира.
Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 г., а за йеромонах на 26.12.2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.
От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска света Митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.
Участва в Патриаршеския избирателен църковен събор като епархийски избирател от Пловдивска света митрополия.
На 14.12.2016 г. е наречен от Св. Синод в пълен състав за „Константийски епископ“ . На 20 декември с.г., Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица” е хиротонисан и назначен за Викарий на Пловдивския митрополит.
На 25.10.2020 г., по решение на Св. Синод на Българската православна църква, в празничния за християните неделен ден, в Синодния параклис „Св. Цар Борис Първи Покръстител“ се проведоха избори за нов Доростолски митрополит. В избора взеха участие Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, председател на Св. Синод и епархийските митрополити. Достоизбираемите епископи, от които Върховната църковна управа избра новия Доростолски митрополит бяха: Негово преосвещенство Константийски епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит, получил 18 гласа от епархийските избиратели и Негово преосвещенство Велички епископ Сионий – игумен на двата ставропигиални манастира Бачковски и Троянски – с 12 гласа .
За нов Доростолски митрополит бе избран Преосвещеният Константийски епископ Яков, досегашен викарий на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. На многая лета на Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков!