Източник: Капитал

Производителят на машини за белене на слънчоглед „Елика-Елеватор“ вече е собственик на болонската ASM.

Придобиванията в България обикновено се свързват с покупката на местна компания от чуждестранен инвеститор, докато обратният вариант е по-скоро изключение. Такава сделка обаче, и то с участието на две външни фирми, наскоро приключи силистренският производител на машини за белене на слънчоглед „Елика-Елеватор“. Чрез инвестиционното си дружество „Елика инвест“ групата придоби италианския си доставчик Advanced Sorting Machines (ASM) от досегашния му германски собственик Sesotec. Страните са се договорили да не съобщават цената, но за размера на сделката представа дава оборотът на италианското дружество, който е приблизително 6 млн. евро за 2020 г. За сравнение – продажбите на българския купувач са с около 50% по-големи.

За ELICA, както е позната в бранша компания, покупката е стратегически ход, тъй като добавя към портфейла ѝ производител на ключови компоненти, които практически вече ще се произвеждат вътре в групата. Присъствието ѝ в Италия пък ще ѝ позволи да засили позициите си в Западна Европа, както и да развие партньорство със Sesotec на Изток.

Сделка в пандемия

Интересното е, че цялата сделка се е случила по време на пандемията, а самото предприятие ASM е базирано в Болоня – един от центровете на ковид кризата. Подготовката е започнала в началото на годината и е отнела около 10 месеца, като договорът е подписан в началото на октомври, а придобиването е приключило в края на 2020 г. „Заради ситуацията в Италия финансовият и правният анализ (due dilligence) бяха проведени електронно, а самата сделка беше през директни преговори“, уточни Евгений Кънев, управляващ партньор в Maconis, която е консултирала купувача.

Въпреки тези трудности придобиването следва здрава бизнес логика. И двете компании работят в общ сегмент – ELICA произвежда инсталации за белене на слънчоглед, почистване на зърно, обработка на семена и оборудване за обработка на насипни материали, а ASM прави оптични сортиращи машини. Двете ги свързва 12-годишно партньорство – българското предприятие използва оборудването на ASM в технологичните си линии като допълнение на механичното почистване на семената. „Сега почти всички елементи в линиите на ELICA са собствени“, каза Калоян Радулов, съсобственик в групата заедно с баща си и мениджър „Бизнес развитие“.

Сделката ще позволи на ELICA да разшири пазара си, тъй като оптичните машини на ASM се използват в повече от 50 страни. В завода в Болоня, където работят около 30 души, основната дейност е дизайн, разработка на софтуер и сглобяване, а металните части досега са се доставяли от друга италианска компания. Сега това производство е прехвърлено в предприятието в Силистра, откъдето се изпращат готовите корпуси за насищане с компоненти. „Така можем изцяло да контролираме качеството и бързината на доставка“, обясни Радулов.

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading