Четворно силистренско участие в БНТ в дните около 3 март 2021 (ВИДЕО)

Източник : ВЕРСИНАЖ

БНТ, Канал 1, 2-4 март – 143 години от Освобождението на България
В рамките на три дни БНТ отдели ефирно време за Силистра и Крайдунавска Добруджа в няколко свои предавания. На 2 март по Канал 1 имаше репортаж от Биосферния парк „Сребърна“, а на 4 март – четвъртък, между 17 и 18 ч. в 60-минутното предаване на М. Векилска добруджанското участие продължава с видеоочерк от с. Шуменци от домашния битов музей на педагожката и фолклористка Калина Михайлова (за новата етнопридобивка ТУК).Навръх 3 март в сутрешните часове бе излъчен репортаж – пряко включване от площада пред Етнографски музей Силистра, озаглавен „Пазители на дух и фолклор в Силистра“ (Няма как на националния празник да не прозвучи българска народна музика) – https://bntnews.bg/…/paziteli-na-duh-i-folklor-v-silistra….Според интервюто с главния художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ при Народно читалище „Доростол Тихомир Лефтеров, всички, които се занимават с фолклор, етнография, история, всички са пазители на българския дух.
„Даже през турското робство в читалищата се е развила българщината, това е крепило нашите традиции и обичаи да се запазят толкова време. Българите са влизали в битка с хубавата българска песен. Една от най-известните добруджански песни е „Мило ми е, мамо в Добруджа да ида“. Нашите традиции, обичаи, ритуали, те са най-важните неща, които крепят нашата народопсихология, защото ние имаме традиционни семейни празници и обичаи, които говорят за отношенията в семейството – като вземане на прошка, имаме календарни празници като днешния“, каза още Лефтеров“. По думите му желанието и мотивацията в семейството събира младите хора в ансамбъла.
По-късно през деня отново в пряко включване д-р Николай Тодоров – директор на РИМ Силистра разказа, че Тулча – днес град в Румъния, е първият освободен български град след войната между Руската и Османската империя през 1877-1878 г.(https://bnt.bg/…/tulcha-parviyat-osvoboden-balgarski-grad…).