Осъден за трафик на хора през Силистра ще изтърпява наказанието си в България

съд пиксабей (1)

От днес българин, осъден за трафик на хора в Румъния, започва да изтърпява наказанието си в България, реши Апелативният съд – Варна. 

Варненският окръжен съд бе приел за изпълнение решение на Районния съд в Констанца спрямо Георги П., но защитата му обжалва.

Съдът в северната ни съседка е признал сънародника ни за виновен в това, че на 28 октомври 2017 г. е организирал транспорта на двама турски граждани през ГКПП Остров – Силистра, с цел получаване на материални облаги.

От наложеното му наказание лишаване от свобода за срок от 2 години са останали за изтърпяване 1 година 6 месеца и 2 дни.

Престъплението, за което Георги е осъден, се наказва и според българския Наказателен кодекс – с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 10 до 30 хиляди лв. Съответства на закона и определеният общ режим на изтърпяване.

Защитата на осъдения българския гражданин оспори прилагането на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и настоя за приложение на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.

Адвокатът претендира и неправилно отчитане на предварителното задържане на българина, в което не са приспаднати три дни арест в Амстердам.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че Законът за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове изисква удостоверение от румънските власти за това.

Апелативният съд не намери пороци в решението на Варненския окръжен съд и потвърди съдебния акт. Горната инстанция счита, че относим към настоящата процедура е Законът за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Няма категорични доказателства за трите дни задържане на Георги П. в Нидерландия. Съдебният състав смята, че е в правомощията на прокуратурата да зачете този срок.

Решението на Апелативния съд, с което се приема осъденият в Румъния Георги П. да изтърпи наказанието в България, не подлежи на обжалване.