Предизборно пускат ферибота в село Айдемир. Ще спре ли трафикът на тирове през Силистра?

Нова надежда за избавление на силистренци от преминаващите през жилищните райони на града тирове даде на редовното заседание на Общинския съвет кметът д-р Юлиан Найденов. На отправен въпрос в началото на заседанието от общинския съветник от БСП Светлана Великова, за това докъде са стигнали нещата с решаването на проблема, кметът отговори, че се водят разговори с институциите, включително и вчера, и че са предприети действия за почистване на мястото за възстановяване на фериботната връзка, като се надява, ако всичко се развие благополучно, фериботът да заработи на 15-ти март. Относно проблема с преминаването на тировете, след поредни протести на граждани, беше взето в началото на 2020 г. спорно решение от общинския съвет, с което същият забранява минаването на тировете през града, до възстановяване на фериботната връзка през село Айдемир. От това не последва нищо и тировете продължават и досега да минават по стария си маршрут през града и да тормозят жителите, живеещи в района.
Именно трафикът на тежкотоварните автомобили е големия проблем на силистренци, а управляващите не могат или не искат да го решат вече 6 години. Всичко досега, обаче се оказа само прах в очите на избирателите. Резултат нямаше и тормозът за хората продължава и до днес. Предстоящите избори изправят управляващите пред тежката задача да намерят, макар и временно, решение на този проблем. Така местните първенци ще могат да искат нов вот на доверие от избирателите. Припомняме, че фериботът Айдемир– Кълъраш не работи от 2012 година поради липсата на превозвач.
Всичко дотук – добре, но веднага можем да се сетим за няколко притеснителни факта. Нека започнем с напомняне, че дори фериботът да тръгне, за да бъде реално решен проблема, трябва да се забрани на тежкотоварните камиони да минават през града. Ще бъде ли направено това, или ще излезе, че е невъзможно, както се оказва до този момент? Защото, освен ако не бъде задължен, никой нормален превозвач няма да избере връзката през Айдемир, където времето и цената за пресичане на Дунав ще бъдат многократно завишени, поради голямата отдалеченост на двете пристанища.
Второ – какво ще стане с тировете, които нямат нужда да пресичат Дунав? Как ще бъдат изведени от града например камионите, които карат по направление Констанца, или друга част на Северна Добруджа? Ще продължат ли същите да минават на метри от жилищата на силистренци? Напомняме на „управляващите“, че Силистра иска всички тирове извън града, а не предизборно замазване на очите. Дано проблемът да бъде наистина решен. Ще продължаваме да следим темата.


В тази статия, която писахме преди повече от година, проблемът и варианти за окончателното и временното му решаване са подробно описани :
КАК ОТ ПП „ГЕРБ“ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗЛЪГАХА СИЛИСТРЕНЦИ ЗА ТИРОВЕТЕ И ФЕРИБОТА. ВИЖТЕ ИСТИНАТА. ОБНОВЕНА 16.01

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.