Националният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ се реализира под патронажа на кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов.Тази година по време на връчването на наградите от Конкурса ще се представи и юбилейният сборник – Алманах с наградените стихотворения от Националния поетичен конкурс 2002 – 2020 г.В Алманаха са включени 92 наградени стихотворения – от първото до деветнадесетото издание.Специални благодарности за сътрудничеството при издирването и събирането на стихотворенията на: Михаил Жеков, Дафинка Станева, Лилия Велчева, Марин Минев -Джона, Алексей Минев- журналист, на Геновева Цандева от Пловдив, на Милена Белчева от Варна, на Нели Вангелова от Бургас и на още други съпричастни поети. Алманахът е отпечатан в издателство „Ковачев – Силистра“ в тираж от 500 броя.
В поредицата „Мнения за Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ ще Ви представим посланията на автори и участници през годините.
Доц. д-р Румяна Лебедова:“Националният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ се превърна в една от добрите духовни традиции и в една от емблемите на нашия град. Чрез този конкурс Силистра увеличи броя на своите приятели – всяка следваща година участниците ставаха все повече, а спектърът на интерпретациите и регистърът на поетическото звучене се обогатяваха.Замислен като конкурс за творби с бохемска тематика във времето конкурсът се трансформира и привлече автори от всички възрасти и всички краища на България, обединени от таланта и от порива да изразят неизразимото – любовта – вечна тема, в интерпретацията на която няма повторения, защото е плод на пределно лично преживяване. Независимо, че кристализиралите в стихове житейска опитност, чувствителност и темперамент са различни, че преживяването на любовното чувство за всеки е несравнимо, поетическите текстове имат своята стойност като израз на изповед, прозрение и израз на субективна реалност. Именно това поражда многоцветието и поетическата красота на този Алманах, в който са събрани най-добрите поетически творби от конкурса.Поздравявам за инициативата община Силистра, която чрез този жест не само прибавя щрих към духовната си памет, но очертава по-широк хоризонт на духовната си територия – за всички нас, които обичаме хубавата поезия и чрез нея общуваме, докосваме се до чужди светове, съпреживяваме – една от малкото възможности, които превръщат битието в събитие. И го насищат с радост и смисъл.Като изкуството. И като любовта.“Доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“
Заповядайте на 25.02. /четвъртък/ от 17.00 ч. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека, където ще се проведе награждаването.

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading