Традициите на Нова Черна, Старо село, Варненци и Брадвари оценени на конкурс в Бабово

Премина VI-ият Фолклорен празник „ГРЕЯНА РАКИЯ И ЗЕЛЕВА ЧОРБА ОТ СТАРОВРЕМ­СКАТА СОФРА – БАБОВО 2021” – в периода 14 януари – 12 февруари гОрганизатор: НЧ „Никола Й. Вапцаров 1927 г.” и кметство  Бабово, област Русе, с подкрепата на община Сливо поле. Празникът цели да съхрани и популяризира фолклорното кулинарно песенно и танцово изкуство на предците ни.

В изпълнението на целта на празника: да даде поле за изява на индивидуални и колективни участници от всички възрастови групи като значимо събитие в културния календар на община Сливо поле и област Русе, успешно участие, заслужило награди, регистрираха представители на НЧ „Заря“ – село Брадвари, община Силистра, НЧ „Възраждане“ – село Старо село, община Тутракан, и Радка Стефанова – бивш служител на читалището в село Нова черна от същата община.

ВЕРСИНАЖ научи, че наградите „Поощрения“ за брадварци и староселци са в конкурса за представяне на автентични за своите общности ястия. За г-жа Стефанова – награда „Първо място“ в раздела „Автентична софра“ (снимка, разбира се), която допълва „Наскоро участвах и в други два конкурса, където също съм класирана с представени снимки за черненските традиции“. Знаменателно е, че в раздела „Най-лична мома“ първото място при 14-годишните е Галина Стоянова от село Варненци, община Тутракан. 

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.