В четвъртък, силистренският театър ще представи „Бай Ганьо“

На 25 февруари, четвъртък от 19:00 ч. в залата на Драматично-Куклен театър Силистра, ще бъде представена пиесата „Бай Ганьо“, комедия по мотиви на Алеко Константинов.
Сценична адаптация, постановка и идея за сценография: Орлин Дяков
Костюми: Николай Нинов
Участват: Александър Павлов, Елена Кешишева, Илияна Крушева, Мирослав Петров, Михаил Незалзов, Стефан Станчев. В ролята на Бай Ганьо ще видите актьора Станислав Георгиев.
Нашите карикатуристи, включително най-добрите (Бешков, Ангелов), са ни създали една представа за Бай Ганьо, която го рисува едва ли не като улегнал 50-55 годишен полуселяк-полусербез търговец. Всъщност Алековият герой е някъде към 27-28 години, когато се появява за пръв път във фейлетона „Бай Ганьо тръгна по Европа“. „Млад човек: да има, да има най-много тридесет години“-се казва за него в описанието на героичните му подвизи в банята. Нека не ни заблуждава това чисто българско и непревидимо „бай“…то не е свързано с възраст, а е израз на уважение и почит, и замества почи равностойно „бачо“ или „бате“, но къде-къде по-почтено, като знак за големство. Нека не ни заблуждава езикът на героя, изпъстрен с толкова народни пословици и мъдрости-той издава не само произхода, но и манталитета, и обноските, и възпитанието му. И така, Бай Ганьо е млад човек. Чрез него Алеко Константинов взема участие в традиционния разговор за съдбата и пътя на младото поколение. Разглеждани в този аспект много от неговите характеристики и утвърждения ще ни се видят в по-друга светлина.
Цена на билет: 8 лв.За ученици: 4 лв.
Билети – при касата на театъра / сградата на бившия куклен театър/За информация и резервация – моб. 0876007795

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.