Изложба по случай 8 март откриха в силистренското село Черногор

В дните преди празника на жената 8 март в НЧ „Янко Забунов – 1957“ една изложба грейна с толкова много изящни ръкоделия, представени от 10 дами, които отвориха сандъци и скринове, за да покажат своята лична усърдност или съкровища пазени с години, дело на техните майки или баби.

Плетени терлици, пошити карета, покривки стил мильо и филе, бродирани и диамантени гоблени – една приказка от плетива, дантела и бродерия, част от личните ръкоделия или приготвени за чеизи на младоженки.

Моделите от пъстрия свят на терличките са предоставени от сръчни в плетивото черногорки. С организирането на тази нетипична изложба се поставя въпроса дали плетенето на терлици е отживелица, или напротив – запазило се е във времето като нещо неизменно и традиционно.

В „Приказката от дантела“ се показа такова разнообразие от форми на нежни милета, тишлайфери и покривки, че всеки би се загубил в магията на българското плетиво. За това трябва прецизна ръка на хирург и остро зрение.

С развитието на индустрията и технологиите в днешно време магазините са отрупани с машинни плетива, въпреки това ръчно изработените терлици и милета носят особена топлота и домашен уют.

За гобленарството е изписано много. Някои казват, че не е изкуство в традиционния смисъл, тъй като се пресъздава готово изображение, нарисувано от друг, и наричат шиенето на гоблени занаят. За други обаче това е изкуство, тъй като да претвориш с конец една картина никак не е лесно. Изискват се търпение и умения. Но както и в древността, така и до днес гоблена се смята за лукс.

Две гобленарки показаха част от свята „бродирана красота“, всяка със своя отделна техника. Радка Енчева разкри красотата на своите бродирани гоблени, а Зюхал Чолак ни изненада с нещо различно – диамантени гоблени, които са още една иновация в това изкуство.

Освен майсторството, което показаха жените, част от изложбата бе посветена и на ръкоделието от „скрина на баба“. Грейнаха с невъобразимо ярки цветове пошити кърпи и учкури със скрити послания и предавани от поколения символи. Майсторлък се иска от първи до последния бод, там където конецът в своя завършек е така скрит, че трудно откриваш лицевата страна.
Цялата изложба е израз на женската сръчност и любов към красивото, която вдъхновява и очарова със своя колорит и изященство.

Ръчно изработените изделия са разкош и не е задължително всеки да ги притежава, но за удоволствието, което създадоха, благодарим на участниците в пресъздаването на тази красота – Фатме Азис, Радка Енчева, Зюхал Чолак, Мария Иванова, Ашиме Кемалова, Атче Мехмед, Незидан Чолак, Нермин Акиф, Асие Абил и Сабрия Ахмед. Всички те, за сръчността и любовта към красивото, получиха грамоти за участие в изложбата и скромни подаръци от организатора на събитието НЧ „Янко Забунов – 1957“.

Събитието бе уважено от г-жа Гюлсевер Асанова – специалист „Култура и здравеопазване“ в Община Главиница, която каза: „Радвам се, че организирането на изложбата предизвика такъв интерес от страна на участниците и поздравявам всички творци от нежния пол с приближаващия женски празник Осми март, и нека да творят все така красиви неща, които да ни радват.“

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.