ГЕРБ на МАРС

автор : Боян Симеонов

Преди няколко дни НАСА успешно приземи новия марсоход на червената планета. Апарат от ново поколение с изключителен напредък в изследователския стремеж и инженерни постижения. „Пърсървирънс“ ще павира пътя към бъдещи мисии, които ще доведат до стъпването на човешки крак още по-далеч, в един още по-мистериозен и непознат свят. Ще бъдат тествани различни материи за скафандри, които да защитават бъдещите изследователи. Ще бъдат лазерно изпарявани парчета скали, за да се проучат геоложката им структура. На борда има тестово устройство за превръщане на въглероден диоксид в кислород. Ще се пробива на дълбочина до два метра и ще се събират проби, които евентуално ще бъдат прибрани на земята за задълбочени анализи. Марсоходът носи със себе си и първия дрон, който ще полети на друга планета. Марсокоптерът  е гениално постижение на науката, защото ще трябва да лети в атмосфера, много по-рядка от земната. И на всичкото отгоре ще се управлява от изкуствен интелект.  Човешкото знание и наука върши изумителни ходове напред в бъдещето. Представете си колко човешка мисъл, колко човекочаса са били нужни, за да може да бъде постигнато всичко това. От проектантите, геолозите, физиците, инженерите, софтуерните разработчици, тестовия персонал – цял конгломерат от гениален човешки потенциал, насочен към развитие и наука. Да се изпрати толкова комплексен апарат, на милиони километри, да се сблъска с вакуум, променящо се гравитационно натоварване, вибрации, зловещи температурни отклонения и хиляди непознати параметри на континуума…. И въпреки всичко хората зад „Пърсървирънс“ успяха.  Работиха, работиха, работиха 10 години и успяха. Техните резултати са не само видими, те са удивителни.

И ние така като НАСА. ГЕРБ също работиха, работиха, работиха повече от 10 години Техните резултати са не само видими, те са не по-малко удивителни.

 Едно дете на централен булевард в столицата на България умря, заради допотопно прокаран електрически  кабел към незаконен павилион в двора на болница. Или може би, защото на детето са му били мокри краката в кишата. Настилката на Лъвов мост пак в столицата се напука заради неспазени елементарни пътно-строителни работи. Или може би, защото имало големи температурни амплитуди през февруари. Третият  лъч на метрото не работи пак в София заради спонтанно пропадане. Или може би, заради апокалиптичното поточе,  „Перловска река“.  

Страхувам се, че ако продължа, списъкът  с постиженията от работата ще стане безумно дълъг.  Аз искрено се надявам, на 4-ти април, да подготвим и списък на хората, които трябва да изритаме. Пожелателно на друга планета.

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.