В Областно пътно управление-Силистра няма нито един пътен инженер

Девет от 27 пътни управления – местните звена на пътната агенция, нямат нито един пътен инженер в състава си. Става въпрос за областните пътни управления във Видин, Силистра, Монтана, Кърджали, Шумен, Добрич, Ловеч, Разград и Търговище. Това става ясно от справка, която „Капитал“ получи по реда на Закона за достъп до обществена информация, за броя на пътните инженери, работещи в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

На фона на това друг парадоксален момент е, че едва двама директори на дирекции в централната администрация са пътни инженери. Общо дирекциите са 13, като няколко от тях – например „Комуникация и информация“, не са пряко свързани със строителството.

Общо предвиденият щат за АПИ е над 2400 служители, като това включва Националното тол управление (911 служители), Института по пътища и мостове (68 щатни бройки) и общо 1080 служители в 27 областни пътни управления. Въпреки това към февруари 2021г. в цялата агенция работят едва 99 пътни инженери. В официалния отговор на АПИ е посочено, че те са 101, но в таблицата двамата служители от отдел от дирекция „Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури“ е посочен два пъти. Това значи, че пътните експерти в момента са едва 4% от предвидения щат на агенцията.

Няколко източници на „Капитал“ от строителния бранш посочват, че именно липсата на специалисти в пътната агенция е пречка за ефективната работа на ведомството и за липсата на адекватно планиране на поддържане на пътищата.