Силистренската художинчка Елена Маркарян вдъхновява с арт-терапия

маркарян изложба

Ателие за силистренци, които искат да избягат от ежедневието си, е открила младата художничка Елена Маркарян. От близо година тя дава шанс на всеки, който иска да избяга от действителността, като предлага арт-терапия. В навечерието на 14-ти февруари – темата на картините е „Вино и Любов“.

За Елена Маркарян в Силистра казват, че рисува щастие. И може би са прави, защото от картините ѝ струи светлина. Самата тя не спира да се усмихва. И отново с усмивка създава своето ателие за любители, които да се докоснат до силата на цветовете.

„Арт и вино, всеки го знае, така е известно в цяла България, навсякъде го има. Арт и вино за мен и за повечето хора, които идват е като арттерапия – събрани на едно място различни хора с различни професии, но ни обединява едно – да се съберем, да си изкараме добре, понеже идват доста хора, които са позитивни, усмихнати„.

Снимка: Елена МаркарянСнимка: Елена Маркарян

Елена Маркарян рисува от дете, успява да събуди у всеки желанието да бъде творец.

Рисувам от мъничка по коридорите вкъщи. Баща ми е художник и той ми позволяваше да творя навсякъде и от там започнах. Всички мои приятели от квартала идваха вкъщи да рисуват, защото техните родители не им позволяваха“ 

След като завършва училище Елена спира да рисува, за да хване четката отново, когато става майка за първи път. От тогава не е спирала вече седем години – и има зад гърба си три изложби.

Искам рисуването да бъде като детска игра, да не се притесняват да се изцапат, да се впуснат в бялото платно и да бъде за тях като храм, като изповед, не с думи, а с цветове“.Снимка: Елена МаркарянСнимка: Елена Маркарян

Според Елена Маркарян трябва да рисуваме със силни, ярки цветове, защото ни носят настроение.

Всеки си избира сам темата, правим различни теми, образи, пейзажи, натюрморт, абстрактни. И независимо, че рисуваме една тема, всички картини стават по съвсем различен начин, защото всеки си рисува своята картина и влага това, което чувства и усеща“.

източник : БНР /Незабравка Кирова/

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл ТУК