Силистренската общественост празнува Освобождението (ВИДЕО)

Като ден на „много радост и плач щастлив“ определя деня на Освобождението на Силистра последният жив свидетел на тези събития Тодор Панов през 1958 година.
Днес жителите на крайдунавски град отбелязаха сто четирийсет и третата годишнина от Освобождението.
Молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Община Силистра бе отслужен от Доростолския митрополит Яков съвместно с градското духовенство в катедралния храм „Св. Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел“.
Пред паметната плоча, напомяща за събитието, бяха поднесени венци и цветя.
Силистренският край е вписан в историята на руско-турските войни.
Според исторически свидетелства в този район по време на руско-турските войни от края на осемнайсети и първата половина на деветнайсети век са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов,Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански. При руската обсада през1854 година е участвал големият руски писател Лев Николаевич Толстой. През 1958 година силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 година от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.

Пред камерата на СИЛИСТРА-НЮЗ местни граждани и политици дадоха своя коментар по повод празника и отговориха на въпроса „Свободни ли сме наистина днес?“.

Честит празник, Силистра!

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.