Формация с формата на подкова е ключът към успешния лов на див заек. Това каза пред politika.bg председателят на ловната дружинка в село Искра, Силистренско, Урал Махмуд.

Дългоухите понякога се притаяват и чакат ловците да отминат.

Дружинката, която се слави като най-добрата в този вид лов в Крайдунавска Добруджа, провела последния си ловен излет за дългоухи през декември. 16-те авджии успели да повалят общо седем заека по време на 3-часовия излет. За по-добър резултат попречило само лошото време и разкаляният терен.

Млади

“Седем заека бе слуката ни, което е радостното обаче, че всичките животни бяха млади, родени през 2020 година, което ни навява на мисълта за добра популация в ловищата на дружинката в село Искра, където традицията се е утвърдила вече много години и това се дължи на грижите на местните ловци, доброто регулиране на хищниците, за да се опазва дребният дивеч”, каза Орлин Николов, председател на ЛРС “Сокол 1”, който също е част от дружинката в село Искра.
Не можахме да минем повечето райони, калта ни пречеше да вървим, обясни и Урал Махмуд. По сухо време авджиите минавали три пъти повече места.
Председателят на дружинката обясни и какви са спецификите при този вид лов. „Нареждаме се на изорани ниви във формата на буквата С. Вървим напред и чакаме заекът да се вдигне“, обяснява Урал Махмуд.

Посока

Винаги трябва да се върви срещу вятъра, за да не подушват дългоухите миризмите. Ако се движат ловците в посоката на вятъра, заекът усеща уханието на сапуни и омекотители и се вдига отдалеч. А тогава пушките не могат да го стигнат. Освен това, ако ловците се движат в посока на вятъра, дори стъпките им може да ги издадат. В обратната посока пък може да си говорят и да разменят някоя приказка помежду си, без това да подплаши заека.

Разстояние

Дългоухите се улучват на разстояние максимум 80 до 100 метра. Стреля се с гладкоцевно оръжие и муниции 12-и калибър. Да удариш заек на повече от 100 метра си е чист късмет, обяснява Махмуд. Много важно е животното да заходи странично. Това е и смисълът ловците да оформят буквата С – за да може тези по фланговете да го ударят отстрани. Така има шанс животното да бъде уцелено в сърцето и да падне на място. Ако заекът бяга пред теб, има опасност ловецът да го удари в бутовете и само да го рани. Раненото животно може да избяга и по-късно да стане плячка на хищниците.
За да няма наранявания, ловците се разполагат така, че между двата фланга да има разстояние от около 500 метра. Когато са повече, авджиите се нареждат по-нагъсто, през 20-30 метра.
Има моменти, когато зайците се притаяват и се вдигат чак когато ловците отминат. Ако животното е зад нас и е на достатъчно близко разстояние, така че да може да падне, се стреля. Но ако е далеч, не си заслужава, казва още Махмуд.

Дивеч

Освен зайци дружинката, която е част от ЛРС “Сокол 1” в град Силистра, стреля и по фазани и хищници. Пъдпъдъците пък рязко намалели заради пръсканията на нивите с препарати. В актива си за 2020-а дружинката има 31 отстреляни чакали и десетина лисици, а миналата година били разселени 300 броя фазани. По думите на Урал Махмуд заешкият лов се провежда обикновено в средата на декември. След това идва размножителният период, а малките зайчета се чакат през март.


Стрелят и по фазани

Ловната дружинка в село Искра се е утвърдила със своята добра популация при дивите зайци и фазаните. В четирите ловни полета има много добри местообитания за тези видове дивеч, тъй като се отглеждат различни селскостопански култури – есенници, овощни градини и трайни насаждения, където животните намират не само храната си, но и добри укрития. Ловците полагат много грижи за дивеч, за да се обогатяват районите, като в последните години се увеличи разселването на фазаните, което води до успешната слука по време на излетите.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading