Полемика относно промени в наредбата за общинските жилища в Силистра

Автор : Димитър Пецов

ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ: ПОЛЕМИКА ОТНОСНО ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ЖИЛИЩА
На първото редовно заседание за тази година, което се проведе днес , Общински съвет – Силистра прие решение за изменения на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на общински жилища. Това предизвика по-голямата и сериозна дискусия, която се оформи около два основни проблема.

Дали наемателите действително обитават жилищата и как това да се докаже

Според председателя на Комисията по Местно самоуправление К.Стоилов –общинските жилища са над 400 и трудно се осъществява контрол как се ползват. Проблемът е как да се установи дали настанените и ползващи общински жилища са на територията на общината, защото много често се оказва, че те заемат жилища, а реално живеят извън Силистра – в чужбина. Затова Комисията е подкрепила предложение от госпожа Добринка Кирчева от АБВ, да се извършва от страна на общинска администрация проверка в служба ГРАО дали лицата, които по документи обитават такива жилища, не са напуснали територията на страната и дали реално обитават тези жилища. Предложението от г-жа Кирчева за промяна в чл.8 ал. 2 т. 3 е да се прави ежегодно справка за даден период – общината да изисква информация по служебен път от ОД МВР – Силистра за задграничните пътувания на всички наематели, които използват тези жилища. И по този начин да се установи кои реално ги обитават.
Другото предложение, което засяга начина на доказване и дали реално се обитават жилищата, беше на Димитър Тодоров от БСП – настанените в общински жилища да се подписват ежемесечно, както се подписват гражданите регистрирани в бюрото по труда.

Как наемателите могат да купят жилището, което обитават – дали след оценка (както е досега) или да участват наравно с други на търг, е другият въпрос.

Според Златко Куртев от ДБ по-важният проблем, за който е създадена специална комисия, е продажбата на общинските жилища на ползватели на цени, определени от лицензиран оценител. Неговото предложение и на ДБ е Наредбата да си остане в чистия си вид – да се занимава само с установяване на жилищни нужди и настаняване на нуждаещи се, а когато се стигне до възможността или необходимостта да бъдат продадени такива общински жилища, то това да се изчислява по Наредбата за общинската собственост – чрез търг. По този начин ще бъдат елиминирани всички съмнения, че се върши нещо нередно. Когато такова жилище бъде извадено на търг, ще отпаднат всички съмнения, че то се продава по занижена цена. Защото ще се появят 5-10 човека, които се конкурират. И така ще се постигне една пазарна цена.

Вносителят на докладната за изменението Иванка Ташева от АБВ определи предложението на Златко Куртев за чисто политическо и го квалифицира като популизъм и реваншизъм с оглед задаващите се избори. Според нея предложението на общинския съветник от Демократична България да се вкара в наредбата провеждане на търг, а не чрез лицензиран оценител, както е по Закона за общинската собственост, ще доведе до това да останат живеещите в тези жилища на улицата.

Според Мирослава Червенкова от ГЕРБ политиката за непродажба на общински жилища не е от този мандат на общинския съвет и не се прокарва от групата на Демократична България , и затова е неразбираемо защо се води тази полемика – досега не е имало продажба на такива жилища.

След гласуване относно решение на проблема с доказването, че наемателите действително живеят на адреса, беше прието предложението на Добринка Кирчева чрез справка от ОД на МВР. Предложението на Златко Куртев и ДБ наемателите да участват на търг, а не да придобиват имота след оценка от оценител, след шарено гласуване – За 12, Против 5 и Въздържали се 15 (тоест, голяма част от съветниците приемат аргументите за търг) – не беше прието.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.