18-годишен извършва ритуалите в църквата на силистренското село Татарица

18-годишният ученик Константин Костадинов от село Татарица вече почти 5 години сам извършва ритуалите в местната черква „Покров на Пресвета Богородица“. Бившият свещеник напуска селото, където живеят руснаци-староверци и го посещава само по големите празници по старостилния църковен календар. В останалото време Константин се грижи сам за 271-годишния православен храм, църковната утвар и древните икони. Със съвети и труд му помагат и съселяните му.

Още във втори клас, току-що научил се да пише и чете, упоритото момче се запознава със старите църковни писмена и трудния църковнославянски език. “Искра” му подават семейството и местния свещеник. Изкарва и лятно училище по вероучение в родното си село.

И вчера той отслужи един от най-големите празници – Богоявление в старата черква. Въпреки младостта му, много по-възрастните посетители изпълняваха чинно ритуала под неговото ръководство. “Там, където бие църковната камбана ще има живот и в селото”, убеден е Константин. Тази година той е абитуриент и завършва специалност “Информационни технологии”.

Татарица е населена с руснаци, дошли по тези земи преди повече от 280 години. Според исторически свидетелства великоруските заселници намират убежище в пределите на Османската империя през 1740 г. след потушаването на Булавинския бунт в Русия. Църквата “Покров на Пресвета Богородица” в селото е строена през 1750 г. и няма аналог в страната. Камбаната, почти 150 икони, свещниците и богослужебните книги са от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна.

Leave a Reply