Съдът ще заседава днес по делото за добива на газ в Добруджа

шистов газ мая щърбанова

Поредното заседание по делото за добива на газ в Добруджа започва в 11 часа във Варненския административен съд. Очаква се днес да бъдат изслушани вещите лица, изготвили тройната екологична експертиза, поискана от фирма „Русгеоком“. „Тази експертиза потвърждава тезата на инвеститора“, съобщи за Радио Варна Иванка Казакова, едно от трите заинтересовани лица, конституирани по делото.

Казакова подчерта, че ще поиска отвод на съдия Дарина Рачева. Една от причините за това искане е, че съдията е определила за автор на геоложката експертиза проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет в София, а се оказва, че един от основните спонсори на университета е фирма „Русгеоком“. Според експертизата на проф. Рангелов: „Не съществуват хипотези, при които е възможно радиоактивно замърсяване на повърхности или подземни води, при прилаганата технология на сондиране и добив, поради липсата на повишена и опасна радиоактивност в разглеждания пласт.“.

В социалните мрежи се организира протест пред сградата на съда, преди началото на заседанието. Очаква се на него да присъстват граждани от Варна и Добрич.

Припомням, че делото е образувано през 2018 г. по жалба от „Русгеоком“ срещу Решение на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

За актуална информация можете да следите групата във Фейсбук Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско!

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Снимка : Мая Щърбанова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.