Трима полицейски служители от полицейското управление в град Сливо поле, област Русе, са арестувани за подкупи. Това съобщи днес окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Тримата полицаи – 44-годишният Б.Б., командир на отделение в група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле, Н.А. на 41 г., младши автоконтрольор, и Е.М. на 41 г., младши автоконтрольор, са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа след съвместна акция на Русенската окръжна прокуратура и дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР.

„Установихме, че по пътя Русе-Силистра, в участъка, обслужван от полицейското управление в град Сливо поле, се получават подкупи от полицейски служители. Те установяват нарушения от водачите на превозните средства, но вместо да им съставят актове, униформените получавали пари на ръка, които задържали за себе си“, обясни прокурор Георгиев.

Окръжната прокуратура и дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от пет месеца. При разследването били установени и документирани множество случаи на получени подкупи.

Така при поредния получен подкуп на пътя Русе-Силистра, в района на Сливо поле, на 6 януари т.г. вечерта са арестувани двама полицейски служители. По време на проверката те установили нарушение от шофьор на автомобил, но не съставили акт, а му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си. При извършения личен обиск парите били намерени в униформата на единия полицай.

В рамките на вчерашния ден са извършени общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в Русе и в други населени места, както и лични обиски. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия от Окръжния съд в Русе. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото.

44-годишният Б.Б., командир на отделение в група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле е обвинен за 12 подкупа. 41-годишният Н.А., младши автоконтрольор, е обвинен за пет подкупа, а колегата му – Е.М,. на 41 г., младши автоконтрольор, за девет подкупа.

„Установихме изключително безпардонна дейност от тяхна страна, нагло и провокативно поведение и изобщо поведение на полицейски служители, които по никакъв начин не отговарят на очакванията на обществото ни“, каза прокурор Георгиев.

Наблюдаващият прокурор Радослав Градев допълни, че престъпната дейност е била добре организирана и продължителна. Полицаите получавали множество пъти пари – обикновено между 20 и 50 лева. Има и случаи с по-големи суми – по 800 лева, 180 евро, 200 евро.

„В края на работната смяна служителите си разделяли между 100 и 150 лева и както те се изразяват: – „Направихме по две хубави надници за днес“, разказа прокурор Градев.

Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Стефчо Банков обясни, че тримата са служители с над 20-годишен стаж в системата на МВР.

„МВР няма да допусне такива служители в системата. Моята препоръка е да си сменят професията и да станат психолози, защото те безспорно са много добри психолози, но не са добри пазители на реда. Служителите много добре планираха и подбираха жертвите на изнудване. Те търсеха хора, които са поставени в безизходица, хора, които нямат възможност да им противодействат правно и така ги изнудваха“, обясни Банков.

Полицаите получавали подкупи нощно време, предимно по празнични дни, при засилен трафик. Те подбирали служебните коли, които нямат камери за видеонаблюдение, за да не бъдат записвани, но Банков обясни, че дирекция „Вътрешна сигурност“ има други способи, за да ги наблюдава.

Той каза още, че сигналът е получен в дирекцията от възмутени граждани, както и от оперативни източници.

По случая предстоят разпити на още свидетели и назначаване на експертизи. Прокуратурата ще внесе в съда утре искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвиняеми.

За престъплението законът предвижда от три до 10 години затвор, глоба – до 20 000 лева, и лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Банков обясни, че под надзора на Окръжната прокуратура в Русе се проверяват още полицейски служители, които ще бъдат оповестени, когато има достатъчно данни и прокуратурата прецени, че може да им повдигне обвинение.

Той каза още, че през миналата година срещу полицейски служители в страната са образувани над 100 производства за подкуп, които са в съдебна фаза.

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading