Стартира проект за прозрачност и отчестност на местната власт, в който ще е включена и община Силистра

автор : Димитър Пецов

„Прозрачност и отчетност на местните власти, силни общности“ ще се провежда в 10 общини и една от тях е Силистра. Проектът е на Антикорупционния фонд (АКФ).
Основната цел на проекта е да се подобри системата на отчетност на местната власт, като по този начин се създадат условия за противодействие на корупцията на местно ниво, като това стане с активното участие на самите местни общности.
С оглед на това е изработен Стандарт за прозрачност и отчетност, който ще бъде предложен за приемане от местната власт, въвеждащ принципите на доброто управление, утвърдени в международната практика, както и Наръчник за приложение на Стандарта. Дейностите се извършват в партньорство между Scanteam, Норвегия и Антикорупционен фонд (АКФ), България. Ще се проведе застъпническа кампания с цел стандартът да бъде приет като част от местното законодателство в конкретни общини. Ще се извършва и наблюдение по спазването на стандарта, което ще става по два начина: Чрез работата на местните координатори – местни журналисти и граждански активисти, които наблюдават процесите в местното управление. Чрез онлайн инструмента за подаване на сигнали на сайта на проекта. За тази цел е предоставен онлайн инструмент за подаване на сигнали в сайта на проекта – https://localintegrity.bg , секция „Подай сигнал“, който ще може да бъде ползван от всеки гражданин, който иска да сподели нещо, което счита за нередност в неговата община.
Очаквани резултати: Гражданите да се чувстват по-силни, по-уверени да изискват от органите, да търсят своите права, да настояват за различни промени. Проектът се финансира от Фонд Активни граждани в рамките на Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство.

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.