Силистренската римска гробница, един уникален паметник. Любопитно за Силистра

Това е един уникален паметник. Гробницата е открита случайно през 1942 година само на 70 см дълбочина. По начина на направата си тя не се различава от разпространения тип римски сводести гробници, изградени с камък и хоросан и засводени с тухли, но нейната вътрешна украса смайва с богатството и разнообразието си, няма кътче, до което да не се е докоснала четката на художника. На бял цокъл е разположен фриз от 11 правоъгълни полета, включени в керемиденочервена рамка. В дъното са изобразени съпружеска двойка господари, от двете страни е раположен фриз, представляващ редица от слуги, носещи най-различни битови предмети. Сводовата живопис действа като богато изпъстрен килим.

Стенописите на гробницата се отнасят обикновено към IV век. Датировки са правени от много учени, но най-точна от тях се смята тази на академик Димитър Димитров, според когото гробницата е изработена не по-рано от 376 година. Стиловият анализ на стенописите подкрепя тази теза и дава възможност за още по-точна датировка на паметника – последните две десетилетия на IV век, по времето на император Теодосий I (378-395 г.). Тази датировка прави гробницата сигурен опорен пункт за датирането на късноантичната живопис на полуострова и прилежащите земи на Илирия и Панония.

Римската гробница може да се посети с предварителна уговорка на тел.: 086/822 154 и 086/822 075. Цената на входната такса е 10.00 лв. Не е достъпна за хора с увреждания. Паркирането в околните улици е разрешено. Няма аудио гид. Снимането вътре в гробницата е забранено.

Адрес:
ул. „Седми септември” и „Бойка войвода”, гр. Силистра

За да не изпускате новини и още любопитни факти за нашия град, можете да харесате и последвате страницата на СИЛИСТРА-НЮЗ  във Фейсбук – ОТ ТУК ;
Или да се абонирате напълно безплатно за СИЛИСТРА-НЮЗ чрез имейл, за да получавате новините директно по електронната поща. Можете да го направите като скролнете най-долу в текущата страница и използвате опцията „Абонамент“

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.