Възможно ли е битово водоснабдяване на Варна и Бургас с обезсолена вода от Черно море? Краткият отговор гласи: Възможно е, но е скъпо и тепърва ще се правят анализи дали си струва.Тази възможност е била обсъдена на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея са участвали представители на МРРБ, на водния сектор у нас, както и ръководството на израелската държавна водна компания „Мекорот“. Тя има богат опит в обезсоляването на морската вода в Израел, където така се осигурява 40 процента от водата за бита.

Един от участниците в тази среща е председателят на Надзорния съвет на „Българския В и К холдинг“ Иван Иванов. За Радио Варна той определи идеята като „стратегически вариант за решаване на бъдещи водни кризи у нас“, но подчерта, че все още тази възможност само се проучва.

Първоначалната инвестиция за изграждането на една станция за обезсоляване на морска вода не е голяма и е сравнима със строежа на среден по размер язовир, но за самия процес на обезсоляване е необходима много електрическа енергия.

Обезсоляването на морската вода се извършва на базата на обратна осмоза, като крайният продукт е много близък до дестилираната вода, съобщи още Иван Иванов.,

източник : Радио Варна

Моля подкрепете ни и последвайте СИЛИСТРА-НЮЗ във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Черно Море /Снимка : Pixabay/

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading