И през периода IV – VII век Дуросторум продължава да бъде известно културно и духовно средище. Още преди официалното признаване на Християнството през 313 година тук е имало почитатели на новата вяра, сред които най-прочут станал войникът Дазий. След като отказал да участва в езическите празници, посветени на Кронос (Сатурн), той бил осъден на смърт и посечен през ноември 303 година. По-късно неговите мощи били погребани в една от градските църкви.
В края на VI и началото на VII век зачестилите нападения на различни народи принудили много от жителите на града да го напуснат. Те взели със себе си и мощите на Светеца Дазий, които се пазят и до днес в италианския град Анкона.
Ранното разпространение на Християнството спомага за издигането на града в центъра на епископия. Познати са имената на епископите Меркуриян, Авксенти, Яков, Монофил. Последният доростолски епископ Дулцисимус умира към 600 година. Неговата надгробна плоча се пази в софийския археологически музей.

За да не изпускате новини и още любопитни факти за нашия град, можете да харесате и последвате страницата на СИЛИСТРА-НЮЗ  във Фейсбук – ОТ ТУК ;
Или да се абонирате напълно безплатно за СИЛИСТРА-НЮЗ чрез имейл, за да получавате новините директно по електронната поща. Можете да го направите като скролнете най-долу в текущата страница и използвате опцията „Абонамент“

Свети Дазий бива посечен /Снимка : Уикипедия/

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading