Силистренската римска колесница и нейното откриване. Любопитно за Силистра

Това е една от уникалните находки от римско време, която днес е национално достояние.
Колесницата е открита през 1969 година в южната част на Силистра и е недвусмислено доказателство за класовото разделение в тогавашното общество. Погребението е на знатен магистрат. Той е бил положен в оловен ковчег заедно със своя ликторски жезъл. Мечът му е бил поставен в ножница, богато инкрустирана със скъпоценни камъни. Намерен е и масивен златен пръстен с изображение на богинята на лова Диана.
До саркофага на магистрата е открита неговата колесница. Тя е била теглена от четири коня с богато украсена амуниция. Зад колесницата е открит скелета на кочияша. Там са били поставени още три щита, къс меч и връх от копие. Дървените части са били украсени богато с изображения на хора и животни от бронз.
Тази рядка находка е датирана благодарение на една открита при скелета монета от времето на император Проб (276-282 г.).

За да не изпускате новини и още любопитни факти за нашия град, можете да харесате и последвате страницата на СИЛИСТРА-НЮЗ  във Фейсбук – ОТ ТУК ;
Или да се абонирате напълно безплатно за СИЛИСТРА-НЮЗ чрез имейл, за да получавате новините директно по електронната поща. Можете да го направите като скролнете най-долу в текущата страница и използвате опцията „Абонамент“

Фрагменти от колесницата

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.