Поредната схема? Силистренско училище с безобразно скъп ремонт

✅Скъпи приятели, всеки от вас е чувал и знае за проблемите с обществените поръчки в България, които биват „нагласявани“ винаги така, че да бъдат спечелени от правилния човек. Основният проблем тук обаче е, че „правилният“ човек много често дава най-неизгодната за всички нас, данъкоплатците оферта, защото е сигурен в победата си. Често се стига дотам, че сме принудени да плащаме в пъти по-завишени цени за дадена услуга, въпреки че имаме и по-ниски оферти, които обаче не са допускани умишлено до търга. Това ощетява бюджета и бърка много сериозно в джоба на всички нас, като по този начин закопава и така вече изтормозената ни държава.
✅Смятаме, че единствен път към нормализирането на критичната обстановка в Страната е тези корупционни схеми да бъдат възможно най-бързо прекратени, което би сложило край на ограбването на българския народ. За тази цел всички трябва да сме добре информирани какво се случва с нашите пари и как биват харчени те. А ето и показно за една обществена поръчка в Силистра, която буди твърде голямо съмнение и повдига много въпросителни :
‼Силистренското училище „ПЕНЬО ПЕНЕВ“ е сключило договор за „Ремонт на електрическата и отоплителната инсталация и подмяна на дограма – врати на учебни кабинети и прозорци в сутерена“ за близо 150 хил. лв., въпреки че запознати с материята казват, че нормалната стойност за този ремонт е не повече от 100 хил. лева.
‼Интересното тук е, че участниците в търга са били цели шест и въпреки че пет от тях са дали оферти между 80 и 100 хил лв., шестата фирма, която е предложила над 50% по-висока цена – печели, защото другите са дисквалифицирани по субективни причини.
❓Интересно, как една фирма, която допреди 2 години се е занимавала с търговия на храни и има оборот от 73 хил. лева за 2019-та година печели поръчка за ел. И отоплителна инсталация на стойност 140 000 лева?
‼Проверка в papagal.bg показва, че свързаните пряко , или косвено със спечелилия търга собственик фирми са над 70 на брой, което само по себе си е доста подозрително.
‼При малко по-обстоен поглед върху информацията, с която разполагаме виждаме, че собственикът на „Стойко 2010“ ЕООД, Стефан Илиев притежава и други фирми, които са печелили подозрителни поръчки, чието изпълнение е протекло още по-подозрително. Например този случай : фирма „Билд-Си 2017”, която е собственост на същия господин получава поръчка от кмета на град Първомай, въпреки че не разполага нито с персонал, нито със строителна техника. Поръчката е била за 19 000 лева, но вложените от фирмата пари са не повече от 4 000. Четете за целият случай ТУК : https://www.marica.bg/…/kmet-napravi-zlaten-pt-do-selsko…
‼ Оказва се също, че година след описания случай, фирмата на Стефан Илиев бива дерегистрирана по ДДС и неплатени данъци в размер на над 290 000 лева остават да висят. Това ли е схемата? Строиш с обществени пари, при това на завишени цени, трупаш данъци и осигуровки, след което закриваш фирмата, за да не плащаш натрупаните данъци и правиш нова със същата цел? Четете повече за БИЛД СИ 2017 тук – https://pisar.bg/companies/?eik=204878079…
❓Ще се случи ли същото и в Силистренското училище „ПЕНЬО ПЕНЕВ“?
❓Коя фирма може да си позволи да даде оферта, доближаваща се до максималната, като се има предвид , че цената е основния критерий, по който се избират изпълнителите на поръчката? Знаели ли са от спечелилата фирма, че другите няма да бъдат допуснати до участие и търгът ще е на практика без конкуренция, което би гарантирало успех дори при такава абсурдна оферта?
❓Как е възможно спечелилата фирма да предлага цени от 403 лева на радиатор, когато реалната цена на дребно в магазина е от 120 до 200 лева за бройка и въпреки всичко да печели поръчката?!
❓Как е възможно търгът да бъде спечелен с предложена цена 195 лева за квадрат на ПВЦ прозорци, като реалната им стойност е не повече от 145 лева на квадратен метър?!
❓НЕ Е ЛИ ТОВА ПОРЕДНИЯТ ГРАБЕЖ, КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВА ВЪРХУ НАС – ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ?!
❓Възможно ли е някой да е злоупотребил със служебното си положение и да е направил така, че всички по-добри оферти да бъдат дисквалифицирани?

❓ ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА?

‼ Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Приканваме всеки, който има повече информация за тази , или други подобни съмнителни поръчки да се свърже с нас, за да ги изкараме на светло и ако можем да им противодействаме, преди да са бръкнали още по-дълбоко в джобовете ни. От нас зависи да защитим интересите си !

‼ – Същевременно в Силистра е обявена още една поръчка от същия възложител с прогнозна стойност 265 358,33 лв.
❓ Възможно ли е и при новата поръчка да се приложат подобни схеми, като при първата ?

‼ Ще проследим отблизо как ще протече тя и ще ви информираме за резултатите. Цялата информация относно поръчките можете да намерите на сайта на „АОП“ https://www2.aop.bg/

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.