Обществото ни е във война и има нужда от обединение

общество млади хора пиксабей

автор : Боян Симеонов

Добър ден.

Попрочетох доста статуси на интелигентни българи, които са погнусени от поредната излагация на Борисов пред чуждестранна медия. Станалото вече прословуто интервю на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Непонятно ми е защо продължаваме да се възмущаваме на простащината на Борисов. Нима не я знаем и без това?

Вижте, няма как да го кажа по-меко. Трябва да преглътнем една огромна истина и да приемем един труден за приемане факт, който гледаме в очите. А именно, че Борисов е събирателния образ на нацията. Прословутата му фраза „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“ е ужасно вярна. Дори и чобаните могат да говорят житейски истини, толкова правдиви, колкото и цитатите на древните белобради философи . „Прост народ е равно на слаба държава“ е смразяващата истина. Прости сме. Много сме прости. Дори професор Иво Христов го каза в прав текст. Че обществото ни е дебилизирано. И съвсем нормално беше сатанизиран, защото посмя да каже това, което трябва да се каже.

България няма да се промени към по-добро само като свалим Борисов и пасмината му. Ако погледнем назад в най-новата ни история от 1989г. насам, ще видим една злокобна тенденция. Все по-прости, все по-нагли, все по-самовлюбени същества се възкачват на главите ни. Това е падение. Падение на обществото. В царството на простотията, интелектът е не само непотребен. Той дори е и опасен за този, който го притежава. Примери има с чувалите – както в световната, така и в нашата си история. Интелектът не е само неразбран- той е антагонист на безсмислието.

В този ред на разсъждения, интелигентните хора в тази държава са в състояние на тежка война, в която силите са незавидно неравни. Те са обсадени, душени, мачкани и сатанизирани от огромната маса простаци, които не разбират че са простаци. А само мразят онези, които им клатят лодката.

Тези обществени процеси не са започнали от вчера. Ден след ден, година след година България се опразни от мислещите и интелигентни хора. Те са навсякъде по света. Но не и тук. И това позволи на утайката на обществото да придобие критична маса, достатъчно силна за да поеме контрол над обществото. Обещавайки безсмислия, с лъжи, с елементаризъм.

От това положение има само два изхода. Забвение или катарзис. В първия вариант ще имаме задълбочаване на процесите по разложение, във втория – пълен шок, криза, приемане, болка, но осъзнаване. Поне във втория има някаква надежда. Но ни трябват хората отвън. Повече от всякога имаме нужда от тях. Имаме нужда от подкрепления, които да помогнат на изтощената ни интелигенция. Видяхме какво се случи, когато младите и мислещите се прибраха за няколко кратки месеца тук. Простащината настръхна, простащината се изплаши, простащината се разтрепери, простащината скри в дупката си и с треперещ глас забръщолеви фантасмагории и рестартиращи обещания.

Имаме нужда от обединяване на мислещите хора и тук. Имаме нужда от фокусирани усилия и сплотяване около авторитет, идея, цел, смисъл на съществуване. Каквото пожелаете, каквото намерите за добре. Обединете се около него. Сини, червени, зелени, жълти и отровни. Това което ви разделя, е пренебрежимо малко в сравнение с това, което може да ви обедини. Трябва да се смачка простотията. Това е.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Pixabay

Leave a Reply