За хората с големи сърца – частна резиденция „Надежда“ в с.Межден (ИНТЕРВЮ)

източник : Общинско кабелно радио „Силистра“

Надежда ДИМОВА: „Направих резиденцията, за да бъда в услуга на обществото! Да се обичаме! Колкото повече раздаваме любов, толкова сме по-щастливи!“

Частна резиденция за възрастни хора над трудоспособна възраст „Надежда“ е създадена в дуловското село Межден. Това е частна инвестиция за 15 души на фирма „Нов живот“ в Межден по новия закон за социалните услуги. Новото социално заведение разполага с 15 места в единични и двойни комфортно обзаведени стаи, има собствена кухня, осигуряваща пет хранения дневно по меню, подготвено съобразно нуждите на потребителите от специалист – диетолог. В резиденцията работят здравен и социален работник, трудотерапевт, обслужващ персонал. Има хора, които оставят отпечатък и то траен. Има хора, които зареждат с положителна енергия. Има хора, които животът ги обича! Такъв е и нашият събеседник днес. Прекрасната и магнетична Надежда Димова. Димова е собственик на фирмата и управител на резиденция „Надежда“. Дамата определя живото си, като щастлив. Има съпруг и четири деца, които обожава. Любовта я предава и в работата си с възрастните хора. Екипът, с който работи са хора професионалисти, такива са през нейния поглед, а и не само. „Не работя за печалба“,категорична е Димова. Искам да помогна на хората в нужда, защото особено в днешно време, именно те се нуждаят от нас.
Какво сподели още за Общинско радио Надежда Димова? Казва да се обичаме, това е нейната рецепта за щастие. Прочитайки интервюто, помислете колко души познавате, като Надежда. Аз ще кажа – броят се на пръсти!

Г-жо Димова, факт е резиденция „Надежда“…..

Напоследък се случват малко хубави неща и това е една позитивна новина. Новото социално заведение е от типа за възрастни хора. По новият социален закон трябва да е резиденция за възрастни хора. Ние разполагаме с 15 места, базата е уникална. Стаите са оборудвани с електрически легла, във всяка стая има шкафове, гардероби. Всяка стая е със санитарен възел. Трудотерапевтът ни се занимава с резидентите, пет степенно меню, съобразено с диетолог, на базата на заболяванията. Цените са достъпни, формират се на базата на това, което резидентът ползва. Цените се формират на база степента на увреденост. В цената са включени медицинските консумативи. Има и опции, в които човека иска да бъде при нас. Хората, които имат желание да дойдат при нас с лична карта, здравна книжка, книжка за лекарствата. Желаещите трябва да бъдат платежоспособни.

Наближават едни от най-светлите празници – Коледа и Нова година…

Направих резиденцията, за да бъда в услуга на обществото! При нас могат да дойдат домуващи за два дни, пет дни, за седмица. Ако хората си гледат възрастният родител, но имат желание да отидат на гости на децата си и се притесняват за тях, винаги могат да дойдат при нас, за да бъдат сигурни, че той ще бъде добре гледан, ще бъде на топло. При нас има места, тепърва започваме. Настаняването най-вероятно ще започне от другата седмица. Вече има осем желаещи, които чакат да бъдат настанени. Ще почувстват това място, като свой дом!

Дуловска община и респективно кметът на общината д-р Юксел Ахмед как приемат идеята?

Кметът е много щастлив, че в общината има такъв вид услуга. Дори да не е държавен дом, той като лекар, разбира нуждата от такава. Всички в общината се радват, че има такъв вид услуга!

Защо създадохте този дом?

За да съм в услуга на обществото. Работила съм в Англия 20 години. Реших, че българският пенсионер има нужда от такъв вид услуга, защото той работи много. И заслужава добри старини.

Ще се затварят отново заведенията. Пандемията го налага… Здравните власти правят и невъзможното… Вие как ще работите?

Ние работим с всички предпазни мерки. Хората, които работят в резиденцията в момента постоянно са с маски. Имаме дезинфектанти, всички работим с еднократни престилки, които се сменят периодично. Аз си мисля, че когато персоналът пази добре резидентите биха се чувствали добре.

Екипът, с който работите…

Екипът се състои и от трудотерапевт, социален работник. Държа да кажа, че резидентите имат обособена стая, която е фризьорски салон, в който може да се прави маникюр, спа-услуги за бабите. Има и място обособено за масажи, чудесна услуга, защото си мисля, че бабите и дядовците наистина биха се почувствали по-добре с една такава услуга. Ще им се обърне повече внимание!

Как ще посрещнете Коледа и Нова година в резиденцията?

Ние сме едно голямо семейство и ще го празнуваме, като семеен празник. Можем да си сготвим традиционни храни за Коледа. Който няма време за приготовления, може да си вземе от нас храна за вкъщи. При нас коледното настроение се усеща. Екипът ми е от млади хора и съм много щастлива, че можах да го намеря! Те не са обремени с натоварванията от живота! Много дейни хора са! Освен трудотерапевтът и социалният работник. Имам и четири санитарки. Млади са и имат идеи! Искат да дадат много от себе си и обичат да работят с възрастни хора! Усмихнати момичета! Много е приятно!

Вашата рецепта за щастие…

Да се обичаме! Колкото повече раздаваме любов, толкова сме по-щастливи! Нека всички бъдат здрави, за да бъдат щастливи и да дават много на хората! Не да искат от тях! Когато човек дава, наистина се чувства щастлив!

/интервю на Ирена Маркова/

Надежда Димова /снимка : Общинско кабелно радио – Силистра/

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.