С най-голяма неохота искаме да привлечем вниманието на нашите съграждани върху един абсурд, чийто пореден номер вече не следим, защото абсурдите на управляващите отдавна станаха неизброими. Става въпрос за фактът , че от години обществените медии, които се издържат от всички нас, обслужват само малка част „избрани“ членове на управляващото мнозинство. Това се случва както с Общинското кабелно радио, така и с онлайн медиите – сайтът на Общината и Общински съвет, а също и фейсбук страниците на изброените. Във всички уж обществени медии се забелязва тенденцията да се отразява само дейността на представителите на ПП „ГЕРБ“ и техните коалиционни партньори. Проблемът тук е, че това не са партийни медии и задължението им не е да харчат парите ни и да правят предизборна агитация за дадена партия, а да ни информират БЕЗПРИСТРАСТНО за това, което вършат всички служители, поставени от гражданите на ръководни постове. Всички служители – без изключение, защото данъците, които издържат тези институции не се плащат само от членове и симпатизанти на ПП „ГЕРБ“.
Конкретният повод, за да насочим вниманието Ви към този абсурд е, че вече се е стигнало дотам, от фейсбук страницата на Общински съвет – Силистра да отказват да отразят дейността на опозиционни общински съветници, които писмено са заявили желанието си за това. Става въпрос за отчетите за свършената работа за изминалата година на Златко Куртев и Стефан Железов от Демократична България.

В края на миналата седмица двамата публикуваха в социалните мрежи отчетите си за гражданите, а ние от СИЛИСТРА-НЮЗ ги отразихме тук в сайта, както правим с дейността и на всички останали съветници (справка тук). Вчера  те писмено и устно са поискали отчетите да бъдат публикувани на страницата на Общински съвет – Силистра, но ясен отговор от д-р Мария Димитрова не е получен, а напротив – тя е изтъкнала, че това било политически акт, който не е нужно да бъде публикуван. Интересно, защо обаче дейностите на ПП „ГЕРБ“ никога не са смятани за политически акт, а всяка от тях бива моментално отразена в уж обществените медии. Мотивът, че отчитането пред силистренци е политически акт не е убедителен. Макар и представители на политически сили, от съветниците се очаква да работят в полза на всички жители на общината. Освен това много от публикациите в страницата са чисто партийни. Пример – изнесените приемни редовно са съставени само от съветници на ПП ГЕРБ.

Ако направим бърз преглед на страницата ще видим, че тя функционира като личен албум на д-р Стойчева. Почти всички публикации са свързани с нейни участия в срещи, семинари, конференции, и други публични събития.

Дори е отбелязано участието й в блокадата на граничния пункт с Румъния на 27 октомври. Припомняме, че подобни граждански неподчинения имаше и преди и след това, но те не са срещали отразяване на страницата на общинския съвет.

Любопитна публикация има и на 10 септември. От нея разбираме, че част от общинските съветници са приготвили „уникална рибена чорба“ за празника на града. Прекрасна инициатива, но недоумяваме защо тя намира приоритет пред желанието на някои от съветниците да отчетат свършеното от тях през годината.

Не оспорваме факта, че д-р Стойчева представлява институцията и дейността й трябва да бъде популяризирана, но все пак тя е само „пръв сред равни“. Общинските съветници са 33-ма и е редно активността и на останалите да бъде поощрявана.

В противен случай може би е редно въпросната Фейсбук страница да не носи името на институцията. По-подходящи биха били заглавия като „Д-р Стойчева и приятели“, „Д-р Стойчева и съпартийци“ или „Мнозинството в Общински съвет – Силистра“.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading