Да се вдигне таксата битови отпадъци от догодина, предложиха на днешното обществено обсъждане представителите на Общинска администрация-Силистра. Като причина за това беше изтъкнато, че данъкът не е променян от 2005-та година и вече не покрива всички разходи, които прави общинското предприятие за сметоизвозване. Оптималната според местната управа промяна би била данъкът да се вдигне от 0.15 % (какъвто е сега) на 0.25 % от данъчната оценка на имота за град Силистра и от 0.15 % на 0.35% за останалите населени места в Общината. Дори след вдигането на данъка, което първо трябва да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общински съвет, таксата на силистренци ще бъде на минимума в сравнение с други общини в България. Така например, собственик на апартамент в квартал „Деленки“, който до тази година е плащал 12 лева годишен данък битови отпадъци, от догодина ще плаща 28 лева, а собственик на апартамент в центъра на Силистра, който плаща 60 лева годишен данък, от догодина ще плаща около 108, като данъкът зависи единствено от данъчната оценка на имота Ви и е процент от нея. Тоест, колкото по-скъпо е оценяван Вашият дом – толкова повече ще плащате.

На общественото обсъждане, на което бяха поканени всички граждани присъстваха само трима, а от общинските съветници нямаше никой, освен Председателят на Общински съвет – д-р Мария Димитрова.

Видео от цялото обсъждане, всички аргументи за исканите промени, както и въпросите на гражданите можете да проследите в прикачените видеа.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Част 1
Част 2
Част 3

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading